Na cestama u FBiH
0

Novi radarski sistemi za mjerenje brzine u saobraćaju

FENA
Federalni ministar unutarnjih poslova Muhidin Alić i deset kantonalnih ministara unutarnjih poslova sutra će u Sarajevu potpisati ugovor o ustupanju deset radarskih sistema za mjerenje brzine vozila na cestama u Federaciji BiH.

Svaki od deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova će nakon potpisivanja ovog ugovora dobiti na korištenje po jedan radarski sistem, koji će znatno poboljšati sigurnost saobraćaja u Federaciji BiH.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) je sredinom ove godine putem međunarodnog javnog tendera i odabirom najpovoljnijeg ponuđača, okončalo projekt nabavke modernih radarskih sistema, čija je dosadašnja primjena u nekoliko kantona (Sarajevo, Zenica, Mostar...) pokazala izvanredne rezultate.

Na ovaj način, FMUP značajno doprinosi naporima da se ostvari cilj koji je zacrtan dokumentom „Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013.", a to je smanjenje broja smrtno stradalih sudionika u saobraćaju.

Vrijednost navedene opreme je 1.719.315 KM. Nabavka navedene opreme je dio ukupnih nastojanja FMUP-a koji je sredinom 2007. osnovao komisiju sačinjenu od renomiranih stručnjaka za pitanja sigurnosti saobraćaja i predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova, koja je krajem januara sačinila spomenuti dokument, a koji je Vlada FBiH usvojila 28. februara.

Na osnovu tog dokumenta sačinjen je Akcioni plan, koji je usvojen od ministara i policijskih komesara svih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, sa čijom primjenom je započeto 1. juna na području cijele FBiH.

Prvi tromjesečni rezultati primjene spomenutog akcionog plana (juni, juli, august) su ohrabrujući i pokazuju da je strateškim djelovanjem na prevenciji saobraćajnih nezgoda moguće ublažiti njihove posljedice.

O konkretnim rezultatima primjene akcionog plana kao i o projektu nabavke radarskih sistema govorit će se nakon potpisivanja ugovora o ustupanju na korištenje radarske opreme.

Prisutnim zvanicama i predstavnicima medija obratit će se federalni i ministar unutarnjih poslova KS-a Muhidin Alić i Željko Mijatović.