|

Novi protest radnika Željeznica RS-a 16. marta u Banjoj Luci

Novi protest radnika Željeznica RS-a 16. marta u Banjoj Luci
0
F
FENA
8.3.2017. u 19:04
38
komentara
0

dijeljenja
Novi protest radnika Željeznica RS-a 16. marta u Banjoj Luci Foto: FENA
Sindikati Željeznica RS-a najavili su novu protestnu šetnju, ovaj put u Banjoj Luci, 16. marta.
Nakon sastanka predstavnika šest sindikata ovog javnog preduzeća istaknuto je da uprava i resorno ministarstvo nisu ništa uradili na ispunjavaju njihovih zatjeva, koje su iznijeli na protestima, u petak, 3.marta, u Doboju.

"Ostavljamo prostor Ministarstvu i upravi da nas pozovu na razgovor i da nam daju čvrste garancije da će naši zahtjevi koje smo uputili u petak biti ispunjeni. U tom slučaju odustajemo od protesta", kategoričan je Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila.

Ako zahtjevi ne budu ispunjeni, najavljuju i druge, radikalnije mjere.

"U slučaju da nam ne izađu u susret i ne ispune naše uslove, spremni smo da uđemo u kršenje zakona jer vidimo da na zakonski način ništa ne možemo postići", rekao je predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin.

U zahtjevima sindikata traži se obustava primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Željeznicama do donošenja programa zbrinjavanja viška radnika, isplata plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjena Uprave na čelu sa generalnim direktorom.

"Što se tiče zahtjeva da se u roku izmire sve obaveze zaostale iz prošle godine, kao i one po presudama, to je jedino moguće u postupku restrukturisanja. Napravili smo plan, o tome obavijestili Ministarstvo i Vladu i prijedlog uputili Svjetskoj banci. Njihovi eksperti dolaze polovinom marta da provjere sve naše navode i opravdanost takvog zahtjeva", rekao je ranije generalni direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović.

Savanović je ocijenio da nikakav pritisak prema Upravi neće uroditi plodom jer će kredit, o kojem se pregovara sa Svjetskom bankom, biti operativan tek krajem godine, s obzirom na to da bord direktora o zahtjevu odlučuje u septembru.

Oko 2.000 zaposlenih u Željeznicama RS-a, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja veća od 14 miliona KM.

Primjenom novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji predviđeno je da se s trenutno 3.101 radnika u Željeznicama RS ovaj broj smanji za 326 izvršilaca, odnosno na 2.775 zaposlenih.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...