Sastanak English - Mehmedić
0

Novi projekti saradnje SAD-a i Kantona Sarajevo

Sarajevo-x.com
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovni Charles English posjetio je danas premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića i razgovarao o mogućim novim projektima saradnje Američke ambasade i Kantona Sarajevo. To se u prvom redu odnosi na podršku koju će Ambasada SAD-a dati u povratku raseljenih građana Sarajeva u njihov grad.

"Želimo vam ponuditi vrlo konkretan projekat podrške, odnosno mogućnost udruživanja sredstava Kantona Sarajevo, Federacije BiH i naše ambasade kako bi stvorili dobru priliku da zajednički radimo na vraćanju starog sjaja Sarajevu u smislu podrške multietničnosti i raznolikosti ovog grada i Kantona. Mi u Sjedinjenim Američkim Državamo slavimo našu raznolikost i želimo pomoći da i Sarajevo slavi svoju multietničnost i raznolikost svojih građana“, naglasio je ambasador English.

Zaštita intelektualnih prava i borba protiv piratstva, osnosno nelegalno štapanje i prodaja DVD-a i CD –ova je područje na kojem je dogovorena veća saradnja između Kantona Sarajevo, Američke ambasade i Američke trgovinske komore kako bi se zaštitili prava bh. i američkih umjetnika.

Premijer Mehmedić je ukratko upoznao ambasadora o aktivnostima Vlade KS, kao i o naporima da kroz novi budžet Kantona Sarajevo smanji troškove administracije kako bi sljedećem koraku mogli praviti savremenu i ekonomičnu administarciju. Za realizaciju kapitalnih investicije Kantonu Sarajevo će trebati partnerstvo sa bankama.

Ambasador English se zahvalio Kantonu Sarajevo na saradnji i pomoći oko izgradnje nove zgrade Američke ambasade kao i puta u blizini, saopšteno je iz Press službe Kantona Sarajevo.