BiH
0

Novi projekat u reformi javne uprave

Sarajevo-x.com
Uspostava harmonizovane, učinkovitije i transparentnije javne uprave, koja će biti odgovorna građanima, ali i sposobna voditi BiH kroz proces stabilizacije i pridruživanja, cilj je projekta "Nastavak podrške Uredu koordinatora za reformu javne uprave BiH pri implementaciji Strategije reforme javne uprave i koordinaciji donatora”, čija je implementacija počela ovih dana.

Projekt finansira Delegacija Europske komisije u BiH, a provodiće ga italijanska Eurecna.

Tim stručnjaka, na čijem je čelu ekspert u oblasti javne uprave Samo Godec danas je u Uredu koordinatora za reformu javne uprave prezentirao ciljeve projekta i rezultate koje očekuje nakon njegovog završetka u februaru 2011. godine.

Svrha projekta je blagovremena implementacija Strategije reforme javne uprave, koju su vlasti BiH usvojile 2006. godine. Projekat je fokusiran na jačanje kapaciteta Ureda koordinatora, te pružanje stručne pomoći u realizaciji Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave, čija je provedba u toku. Isti projekat biće fokusiran i na pripremu novog akcionog plana za jačanje sektorskih kapaciteta u javnoj upravi BiH.

Inače, projekat je vrijedan 1,5 miliona eura, a biće finansiran iz programa IPA, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave u BiH