BiH
0

Novi proboj u proučavanju ljudskog genoma

Klix.ba
Devedeset devet posto naših gena i gena miševa su identični, čak imamo i gen za rep, kaže dr. <b>Jane Rogers </b>sa britanskog instituta Welcome Trust u Cambridgeu. Obje vrste posjeduju oko 30.000 gena, od kojih je svega 300 specifično za svaki organizam. Dr. Rogers i međunarodni konzorcijum naučnika sarađivali su na ispisivanju genoma miša, tj. sastavljanju kompletne liste kodiranih instrukcija koje pokazuju kako nastaje miš. Rezultati do kojih su došli smatraju se najvećim naučnim probojem od sekvenciranja ljudskog genoma prije dvije godine.

Novi podaci daju mogućnost da se još više približimo glavnom cilju - otkrivanju funkcije svih ljudskih gena. To je ključ za razumjevanje ljudskih gena i kako oni utiču na izazivanje bolesti kao što su rak ili bolesti srca.

Upoređivanjem dva genoma istraživači su uspjeli identificirati 1.200 novih ljudskih gena i 9.000 novih mišjih gena. Činjenica da nas razdvaja samo 300 specifičnih gena pokazuje da su miševi idealni model za proučavanje ljudskih bolesti i testiranje novih lijekova.