Predlaže ga SDP
641

Novi premijer u Tuzli će biti Kadrija Hodžić, iduće sedmice imenovanje vlade

A. K.
Kadrija Hodžić je univerzitetski profesor (Foto: A. K./Klix.ba)
Kadrija Hodžić je univerzitetski profesor (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski kanton već iduće sedmice bi mogao dobiti novog premijera, a kako saznaje Klix.ba, riječ je o univerzitetskom profesoru Kadriji Hodžiću, kojeg će za mandatara predložiti Socijaldemokratska partija (SDP).
Nakon današnjeg pada Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem iz Stranke demokratske akcije (SDA) funkcije ministara preuzeli su sekretari ministarstava.

Iz nove skupštinske većine ovog petka nisu govorili o datumima imenovanja novog sastava Kantonalne vlade, međutim, kako je za Klix.ba potvrđeno iz više izvora, to bi se moglo dogoditi tokom iduće sedmice.

Naime, prema informacijama s kojima raspolažemo, univerzitetskog profesora Kadriju Hodžića već u ponedjeljak bi iz SDP-a mogli predložiti za novog mandatara za sastav vlade.

Nakon toga, Hodžić će napraviti prijedlog osoba koje će se naći na pozicijama ministara, a procedura imenovanja trebala bi biti okončana do kraja iduće sedmice.

Vrijedi kazati da je Hodžić bio prijedlog za kantonalnog premijera i u prvom pokušaju smjene vlade na čelu s Tulumovićem u decembru prošle godine, kada su procesi zakočeni povlačenjem zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Podsjećamo, izuzetno burna sjednica Skupštine TK nalazi se iza zastupnika, a danas je zvanično iskristalisana nova većina te opozicija. Većinu sada čine SDP, SBB, PDA i Naša stranka, dok su u opoziciji SDA, SDBiH, DF i Stranka za BiH.

Nastupile su i promjene u rukovodstvu skupštine nakon što su Žarko Vujović iz reda Srba i Boris Krešić kao pripadnik Hrvata podnijeli ostavke na pozicije predsjednika i zamjenika predsjednika tog zakonodavnog tijela.

Na njihova mjesta su došli Slađan Ilić iz reda Srba kao predsjednik te Vedrana Petrović iz reda Hrvata kao njegova zamjenica. Lejla Vuković iz reda Bošnjaka i dalje je ostala u rukovodstvu skupštine kao zamjenica predsjednika jer prijedlog njene smjene nije dobio potrebnu većinu zastupnika.

Na današnjoj sjednici Skupštine TK zastupnici su usvojili budžet kantona za ovu godinu, zakon o njegovom izvršenju te finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja TK te Kantonalne službe za zapošljavanje.

Današnjim dešavanjima za vrijeme sjednice odblokiran je Tuzlanski kanton, na čemu je insistirao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.