Nova fotelja
63

Novi premijer TK Jakub Suljkanović: Još uvijek sam član SDA, ako me isključe, žalit ću se

Piše: A. K.
Jakub Suljkanović (Foto: Klix.ba)
Jakub Suljkanović (Foto: Klix.ba)
Na sinoćnjoj hitnoj sjednici Skupštine TK imenovana je nova Kantonalna vlada koju predvodi bivši ministar finansija Jakub Suljkanović iz Stranke demokratske akcije (SDA). Iako je iz Kantonalnog odbora SDA TK rečeno da će Suljkanović biti isključen iz stranke, novi premijer TK u razgovoru za Klix.ba je rekao da još uvijek nije dobio dokument koji to potvrđuje.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici hitnog karaktera Skupštine TK, na inicijativu 15 poslanika pokrenut je postupak izglasavanja nepovjerenja Vladi TK na čelu s premijerom Begom Gutićem.

Nakon cjelodnevne rasprave tadašnji saziv Kantonalne vlade i premijer Gutić su smijenjeni, a imenovana je nova.

Za premijera je izabran Jakub Suljkanović, dotadašnji ministar finansija TK, kadar SDA.

U novom sazivu Vlade TK, kao član SDA ostao je još i kantonalni ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić.

Nekoliko sati prije izglasavanja nepovjerenja Gutiću i Vladi koju je predvodio, održana je vanredna konferencija za medije KO SDA TK na kojoj je predsjednik tamošnjeg Povjereništva Amir Fazlić rekao da će svi oni poslanici koji budu glasali za smjenu, skupa s onima koji ostanu u novom sazivu automatski biti isključeni iz stranke.

U tom košu se našao upravo Suljkanović kao član SDA koji je iz ministarske zasjeo u premijersku fotelju.

Na spomenutoj konferenciji nisu prisustvovali Topčagić, ali ni Suljkanović koji je u razgovoru za Klix.ba rekao da još uvijek nije dobio dokument koji potvrđuje da je isključen iz SDA.

"To je politika i ja se nisam pretjerano bavio time. Ja sam u SDA, ali nisam član u bilo kojem izvršnom organu stranke. Putem poruka i iz medija sam pročitao izjave s jučerašnje konferencije. Smatram da to ne ide tim putem, zna se po Statutu stranke kako se provodi postupak isključivanja članova. Smatram da sam još uvijek član SDA, jer nisam dobio nikakav dokument da sam isključen. Ako SDA smatra da nisam potreban i da sam narušio neke statutarne norme, imam pravo žalbe, pa ćemo vidjeti kako će se to sve završiti", rekao je Suljkanović za Klix.ba.

Komunikacija putem medija

Novi premijer TK kaže da ga niko iz SDA u proteklom periodu nije kontaktirao vezano za unutarstranačke odnose, ali i odnose koji vladaju između ove stranke i Skupštine TK.

"Stranka putem medija komunicira sa mnom. Za tri godine koliko sam bio ministar nikad iz centrale stranke nisam bio pozvan da me pitaju ima li kakvih problema ili ne, nego su komunicirali s kim su komunicirali. Ako su donijeli odluke, donijeli su kakve su željeli ", naveo je Suljkanović.

Jučerašnja dešavanja ocijenio je ishodom politike na koju nije utjecao.

"Nisam želio ovakav ishod. Ja sam bio i u sastavu prošle Vlade, ona je imala dosta uspješan rad. Tu su bile dvije, tri rekonstrukcije, ali je bitno da je TK išao uzlaznom putanjom. Nakon posljednje rekonstrukcije mislim da se neće desiti nešto bitno u smislu potresa koji bi se osjetili u radu i funkcionisanju izvršne vlasti u TK", rekao je on.

On je obećao da će osnovne funkcije Vlade TK koje su navedene i u Ustavu biti održavane sasvim normalno.

"Moguće su neke opstrukcije s viših nivoa vlasti vezano za realizaciju nekih projekata koji su trebali imati podršku i biti realizirani. To nije do nas, već borba s viših nivoa vlasti. To su neke druge relacije, ali u TK mislim da će Vlada imati podršku Skupštine te da ne bi trebalo biti nekakvih problema", naglasio je Suljkanović.

Nova vlada, stare politike

Kada su u pitanju pravci djelovanja u narednom periodu, Suljkanović je rekao da su ključni dokumenti za TK kada je u pitanju 2018. godina, odnosno program rada vlade i budžet već usvojeni te su u njima definisani programski ciljevi i djelovanja u ovoj godini.

"Nova Vlada će praktično nastaviti provoditi politike koje su zacrtane tim dokumentima. Neosnovano je da pričam da će doći do nekog radikalnog zaokreta i nove politike, jer ključne dokumente imamo usvojene. Ossm toga osovina koalicione većine je ostala uglavnom ista, tako da postoje neki dogovori usaglašavanja koji su prethodili usvajanju dokumenata s koalicionim partnerima, tako da će sve ići svojim tokom i u ovom mandatu", istakao je novi premijer TK.

Deset ministara u Vladi TK imenovano je na sinoćnjoj sjednici Skupštine TK, a prijedlozi ministara za zaštitu okoline te rada i socijalne politike će biti naknadno dostavljeni.

"Imenovanje bi moglo uslijediti u narednom periodu. Bitni su to resori i nismo željeli ići s ishitrenim rješenjem, nastojat ćemo da ih na kvalitetan način popunimo. U oba resora imamo na neki način ljude koji se mogu nositi s obavezama ministarstava", zaključio je Suljkanović.