Razgovor za Klix.ba
275

Novi predsjednik UO Asocijacije arhitekata BiH je Haris Bradić: Imamo neprocjenjivo iskustvo

M. G.
Haris Bradić je nedavno izabran za predsjednika UO Asocijacije arhitekata (Foto: D. S./Klix.ba)
Haris Bradić je nedavno izabran za predsjednika UO Asocijacije arhitekata (Foto: D. S./Klix.ba)
Na nedavno održanoj Skupštini Asocijacije arhitekata u BiH, za naredne dvije godine, Haris Bradić izabran je za novog predsjednika Upravnog odbora Asocijacije. Docent je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te osnivač arhitektonskog ureda NB Atelier u Sarajevu.

Bradić je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a doktorirao 2014. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu na temu "Transformacija arhitekture kao posljedica zahtjeva energetske učinkovitosti na primjeru postojećih zgrada za osnovno obrazovanje".

Osim akademskog i naučnog rada, aktivno je prisutan i u praksi u okviru svog privatnog arhitektonskog biroa. Djeluju na lokalnom i međunarodnom tržištu kroz projekte stambeno-poslovne arhitekture, uređenje enterijera, uređenje okoliša, projekte ugostiteljstva i sporta.

U razgovoru za Klix.ba Bradić je rekao da smatra da je Asocijaciju Arhitekata BiH potrebno približiti svim javnim ustanovama, posebno onim koje značajno učestvuju u donošenju odluka, propisa i planova.

Arhitekti ili stručna zajednica mora postati bitan sudionik unutar procesa kreiranja javnog prostora, a Asocijacija treba da bude ravnopravan partner u realizaciji svih društveno značajnih projekata, kako kroz organizaciju državnih, tako i međunarodnih arhitektonskih natječaja. Asocijacija treba da bude samoodrživa organizacija, ravnopravna sa onim u regiji i Evropi. Ne smije biti institucija koja samo formalno postoji, već mora biti mjesto promocije, susreta, podrške, usavršavanja, ali i edukacije. Iz tog razloga, Asocijacija i arhitektonski fakulteti u BiH trebaju biti aktivno uvezani, te djelovati sinergijski prilikom donošenja stavova o ključnim urbanim i arhitektonskim pitanjima. Također, uspostavljanje saradnje i povezanost sa sličnim udruženjima u susjednim državama, posebice u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji, mora biti još jedan od strateških ciljeva u bliskoj budućnosti", kaže Bradić.

Jedna od važnijih aktivnosti na koje će se usmjeriti jeste i bolje uvezivanje arhitekata sa područja cijele BiH, svih kantona i gradova u oba entiteta.

Haris Bradić (Foto: D. S./Klix.ba)
Haris Bradić (Foto: D. S./Klix.ba)

"Želimo raditi na promociji i vidljivosti arhitektonske struke. Kako je ovo krovna organizacija na nivou BiH potrebno je uvezivanje svih njenih dijelova, neovisno o političkom uređenju. Jedan od načina je da u narednom periodu damo veći javni značaj godišnjoj izložbi 'Collegium Artisticum' kroz snažnije publiciranje radova širom BiH, kako kroz digitalne tako i printane medije. Radit ćemo i na promotivnim aktivnostima u našoj društvenoj zajednici kroz objavljivanje polugodišnje/godišnje printane publikacije, te održavanje godišnjeg javnog događaja namijenjenog prezentaciji arhitektonskih djela i firmi kao sponzora. Na kraju, ideja koju bih volio da realiziramo kao jednu od važnijih aktivnosti jeste uspostavljanje internog organa unutar Asocijacije, koji bi okupio eminentne starije kolege arhitekte kao savjetodavno tijelo. Ukoliko bi uspjeli da je uspješno implementiramo, takav jedan ujedinjen glas stručnjaka dobio bi veći odjek u javnosti i rad Asocijacije i značaj arhitektonske struke dodatno približio javnosti", dodaje Bradić.

Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini proizašla je iz Saveza arhitekata BiH, koji je osnovan u Sarajevu polovinom pedesetih godina 20. stoljeća. Od 1995. godine Asocijacija je redovna članica Internacionalne unije arhitekata sa sjedištem u Parizu, a od 2009. godine i članica Arhitektonskog savjeta Evrope u Briselu.

"Kad je u pitanju finansiranje, osim članarina, sponzora i manjih internih aktivnosti poput HUB-a, moramo pronaći i dodatne izvore, a šansu vidim kroz projekte, kako lokalne tako i EU projekte. Nije potrebno govoriti o poteškoćama koje BiH ima kad je u pitanju pristup EU projektima, na što su npr. privilegovane asocijacije, udruženja i komore iz drugih EU zemalja, ali zasigurno postoje mogućnosti koje ćemo iskoristiti. Finansijska neovisnost je jedan od naših ciljeva u budućnosti", ističe Bradić.

Bradić je podcrtao da Asocijacija ujedinjuje arhitekte koji žive i rade na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, s ciljem jačanja prijateljskih, intelektualnih, umjetničkih, naučnih i profesionalnih veza.

"Asocijacija treba da bude adresa na kojoj će svi arhitekti i potencijalni klijenti/krajnji korisnici struke imati priliku da kroz različite aktivnosti, kao što su stručni seminari, natječaji, izložbe, predavanja, unaprijede svoje znanje i povećaju svijest o važnosti ispravnog djelovanja unutar prostora. Na našoj arhitektonskoj sceni imamo neprocjenjivu vrijednost iskustava starijih kolega. Podijeliti to iskustvo sa mlađim kolegama i stručnom zajednicom u vidu predavanja i foruma značajno bi unaprijedilo podizanje svijesti i njenoj važnosti u društvu u kojem živimo", naglašava Bradić.

Zajednički cilj, naglašava Bradić, kako članova Asocijacije, tako i svih kolega arhitekata, jeste pomoći klijentima i usmjeravati ih ka odgovoru na pitanje zašto kuća treba biti djelo arhitektonskog djelovanja, te pomoći im da razumiju da će samo sveobuhvatan holistički pristup kreiranju i gradnji proizvesti u konačnici kvalitetno, održivo, trajno i suvremeno arhitektonsko djelo.

"To, siguran sam, i jeste cilj svih učesnika procesa. Dosadašnji rad Asocijacije, naročito u posljednjih nekoliko godina pod vodstvom kolega Vedada Islambegovića, Daria Kristića i Nejre Durmišević, jasno ukazuje da samo sistematičan pristup upravljanju aktivnostima vodi ka napretku i njenoj boljoj prepoznatljivosti na arhitektonskoj sceni u BiH) te bih svakako nastojali održati taj kontinuitet. Smatram da je Asocijacija u prethodnom periodu imala jako puno dobrih i značajnih aktivnosti, čiji rezultati zacijelo nisu ostali nezamijećeni, ali vjerujem da postoji prostor za dodatna unapređenja. Moj angažman će definitivno biti nastavak gore spomenutog pravca", podcrtao je Bradić, pozvavši sve kolege arhitekte da se priključe Asocijaciji kako bi svi zajedno radili i doprinijeli boljem okruženju u kojem živimo.