|

Novi pravilnik o korištenju cestovnog zemljišta

Novi pravilnik o korištenju cestovnog zemljišta
0
F
FENA
9.12.2007. u 12:39
0
komentara
0

dijeljenja
Novi pravilnik o korištenju cestovnog zemljišta
Federalno ministarstvo prometa i komunikacija pripremilo je Pravilnik o korištenju cestovnog zemljišta i obavljanju pratećih djelatnosti uz autoceste i brze ceste u FBiH kako bi utvrdilo postupak i način upravljanja zaštitnim pojasom uz autoceste i sistem naplate cestarine na autocestama u FBiH.
O njegovim detaljima upoznata je i Vlada FBiH, a riječ je o zemljištu u državnoj svojini sa obje strane autoceste i brze ceste, zemljištu koje služi poslovnim objektima i zgradama za potrebe autoceste, kao i drugom zemljištu koje pripada autocestama.

Prema tom pravilniku, prateće djelatnosti su ugostiteljstvo, trgovina i druge usluge vozačima i putnicima na autocesti, kao što su benzinske pumpe, servisi i odmorišta.

Kako je propisano u Pravilniku, za korištenje cestovnog zemljišta se plaća naknada čija se visina utvrđuje Odlukom o mjerilima za izračun naknade za korištenje zemljišta i obavljanje pratećih djelatnosti, a koju donosi Vlada na prijedlog resornog ministra.

Također se ističe da korisnik ne može bez saglasnosti Direkcije cesta pravo korištenja i obavljanja djelatnosti ustupati trećim licima niti izvršiti prenamjenu i promjenu prateće djelatnosti.

Za korištenje spomenutog zemljišta, kako se ističe, saglasnost će se davati javnim natječajem ili u slučaju gradnje komunalnih, vodoprivrednih i drugih objekata (instalacije, vodovodi) neposrednom pogodbom.

Sredstva prikupljena od naknade za korištenje zemljišta su javni prihod i uplaćivat će se na račun javnih prihoda Budžeta FBiH.

Prema Pravilniku, također, kod rekonstrukcije javne ceste kojom se ona diže na nivo autoceste ranije izdate saglasnosti za korištenje cestovnog zemljišta prestaju da važe.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.