|

Novi požari u okolini Mostara, ozbiljna situacija na izletištu Rujište

Novi požari u okolini Mostara, ozbiljna situacija na izletištu Rujište
34
Piše: R. D.
25.8.2017. u 17:20
19
komentara
34

dijeljenja
1/8 Foto: Čitatelj/Klix.ba
2/8 Foto: Čitatelj/Klix.ba
3/8 Foto: Čitatelj/Klix.ba
4/8 Foto: Čitatelj/Klix.ba
5/8
6/8
7/8
8/8
Od prijepodnevnih sati aktivirao se požar na planinskom izletištu Rujište, dvadesetak kilometara sjeverno do Mostara, koji se kasnije proširio. Na dvije odvojene lokacije gori trava, nisko rastinje, ali i gusta šuma.
"Od jutros su vatrogasci na terenu i stanje je sve gore. Prvo je gorila trava i nisko rastinje iznad lokaliteta Snježne kuće, a kasnije se vatra proširili i na šumu. Sad gori i na drugoj lokaciji, na suprotnoj strani, stanje je vrlo ozbiljno. Na terenu se nalazi dvadeset vatrogasaca naše jedinice, sedam vozila, kao i vatrogasci DVD Rujište sa svoja dva vozila", kazali su za Klix.ba iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

Rujište je bogato crnogoričnom šumom, endemskim vrstama bora i munike te su požari na ovom lokalitetu opasniji i teži za stavljanje pod kontrolu. Kako saznajemo na terenu se spekuliše da su požari podmetnuti.

Osim požara na Rujištu, gori još uvijek lokalitet sela Kokorina na platou Podveležja, kao i na širem lokalitetu Drežnice gdje gori teško pristupačan teren.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...