U blizini Natron Hayat
14

Novi pomor ribe u rijeci Bosni, federalna inspekcija danas intervenisala u Maglaju

E. M.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Nakon današnjeg pomora ribe u rijeci Bosni u Maglaju u blizini kompanije Natron Hayat, na mjesto događaja su izašli i federalni vodni inspektori koji su obavili uviđaj i uzeli uzorke.

U saopćenju za javnost, Federalna uprava za inspekcijske poslove je informisala javnost da je vodna inspekcija po dojavi o pomoru ribe u rijeci Bosni kod Maglaja, koji je primijećen danas u prijepodnevnim satima, izašla na teren i informisala sve nadležne organe.

"O incidentnom zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi - policija, kantonalni vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save, radi poduzimanja daljih mjera iz djelokruga njihovih nadležnosti", poručili su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Na kraju su kazali da će poduzeti sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdila uzrok i sankcionisala počinioca zagađenja, te će, po okončanju inspekcijskog nadzora, o nalazima i poduzetim mjerama javnost biti blagovremeno informisana.

Pomor ribe prije nekoliko dana, tačnije u nedjelju, zabilježen je i na lokalitetu Vranduka, nizvodno od industrijskih postrojenja u Zenici, nakon čega su na teren izašli policija, inspektori, ekološki aktivisti, a o svemu je informisan i tužilac.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zatražio je od nadležnih da provedu, po hitnom postupki, sve aktivnosti kako bi se otkrio uzrok pomora ribe, ali i ko je uzročnik ekocida koji je do toga doveo.