Promotivni skup
1.1k

Novi politički pokret "Most 21" okupio Josipa Pejakovića, Duška Vujoševića i Bakira Nakaša

Piše: Se. H.
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas održan prvi promotivni skup političke organizacije Pokret Most 21 kojem su prisustvovale mnoge ličnosti iz političke, ali i akademske i umjetničke sfere društva.

Na skupu je rečeno kako je ovaj pokret prilika da se građani u BiH upoznaju s novim načinom rješavanja problema na političkoj sceni BiH.

Skupu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, nevladinih organizacija i prijatelji Pokreta iz BiH i zemalja okruženja. Među ostalima, svoju podršku skupu i Pokretu 21 dali su i Bakir Nakaš, Josip Pejaković, poslanik u Skupštini Srbije Zoran Živković te predstavnici Pokreta Tolerancija Srbije na čelu s predsjednikom Jasminkom Hadžisalihovićem. Skupu je trebao prisustvovati i selektor bh. košarkaške reprezentacije Duško Vujošević, no iz opravdanih razloga je izostao, ali je poslao pismo koje je pročitano na skupu.

"U našim krajevima se već četvrt stoljeća živi po formuli 'svako svoje zna', dakle živi se po principu da je nacionalna pripadnost najljepša, najvažnija, najmoralnija i živi se tako da se sve što je univerzalno moralno okreće u nacionalno moralno. Tako je priča o čojstvu i junaštvu postala priča o čojstvu i junaštvu unutar vlastite nacije. Čovjek junak je onaj koji brani pripadnike svoje nacije ili naroda. Taj moral nas ne zanima, nas zanima čojstvo i junaštvo koje brani nejakog i napada moćnog, koje staje na stranu nevinog i nedužnog pred napadima nasilnog i bezobzirnog koje brani od mržnje", napisao je Vujošević.

Rečeno je kako se Pokret Most 21 izrodio iz jednog plemenitog djela u kom je čovjek skrhan vlastitim bolom odlučio da čuje zov dobrog u sebi i spasi ljude te da je nastanak Pokreta djelimično inspirisan likom i djelom Amira Reke koji je u ratu dobio je priliku da se osveti zarobljenim Srbima u selu Bučje, ali je odlučio da postupi ljudski i časno.

"Kada je djelo Amira Reka bilo dokumentovano u filmu 'Makedonac', ideja o političkom djelovanju bila je još uvijek strana. Priča je dirnula srca svih i na tom fonu počeli su da se okupljaju ljudi svih sličnih pogleda na svijet. Polako sazrijeva ideja o političkom djelovanju, a potom i registracija pokreta Most 21. Okosnica djelovanja ove organizacije je čovjek, on je fokus svega", rečeno je na večerašnjem skupu.

Kako se navodi u saopćenju, Most 21 je politički pokret građanske političke provenijencije, otvoren za sve građane BiH koji prihvataju njena temeljna načela. Područje djelovanja Pokreta je BiH, s posebnim djelovanjem na mlade i dijasporu.

Most 21 će svoje aktivnosti usmjeriti na stvaranje društvenog ambijenta za izgradnju pomirenja, razumijevanja i društvene odgovornosti", kažu iz pokreta.