Vi pitate, Sarajevo-x.com odgovara
0

FOTO / Novi plan za naselje na lokalitetu "Zuko Džumhur"

Piše: A. Karadža
Stanovnik naselja Koševsko Brdo u Sarajevu obratio nam se u okviru rubrike "Građani pitaju, Sarajevo-x.com odgovora" sa pitanjem u kojoj fazi se nalazi projekat izgradnje naselja na lokalitetu "Zuko Džumhur". Odgovor smo potražili u Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar gdje su rekli kako zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa novi plan se odgađa za 2012. godinu
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Izmjenama i dopunama Regulacionog plana "Koševskog brdo" planirana je realizacija projekta izgradnje stambeno-poslovnih objekata na mjestu objekata kolektivnog stanovanja u pet faza. Na tom je lokalitetu planirana izgradnja više od 58 hiljada kvadratnih metara prostora.

Uklonjene garaže i kiosk

Za realizaciju projekta bilo je neophodno uklanjanje 29 stambenih objekata sa ukupno 299 stambenih jedinica te garaže i kiosci. Za vlasnike stambenih objekata koji su se planski uklonili bilo je planirano obezbijediti zamjenski stambeni prostor od minimalno 50 kvadratnih metara.

Općina Centar Sarajevo je, u cilju realizacije I faze projekta (u I fazi bila je planirana izgradnja dva stambeno-poslovna objekta i 32 zamjenske stambene jedinice), uklonila objekte koji su postojali na tom prostoru. Sa terena su uklonjene "četiri garaže u nizu, dva slobodnostojeća poslovna objekta privremenog karaktera i jedan kiosk".

Nije postignut dogovor

Nakon uklanjanja objekata, Općina je poduzela aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, odnosno preuzimanju predmetnog zemljišta. Općinsko vijeće je u aprilu 2006. godine donijelo Rješenje o preuzimanju zemljišta od bivših vlasnika.

Kako su istakli iz nadležne Službe, općina Centar imala je obezbijeđena sredstva za sufinansiranje zamjenskih stambenih jedinica, ali zbog nemogućnosti postizanja dogovora sa bivšim vlasnikom/vlasnicima, imovinsko-pravni odnosi ostali su neriješeni i realizacija projekta bila je onemogućena.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Usvajanje Plana 2012. godine

U martu ove godine Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana Koševsko brdo. Kroz izradu "novog" plana preispitat će se realne mogućnosti za izgradnju stambeno-poslovnih objekata između Alipašine i Jukićeve, uređenje lokaliteta Zuko Džumhur uvažavajući vlasničke odnose, hortikulturno uređenje sa pješačkim komunikacijama, ažuriranje geodetskih podloga, odnosno postojećeg stanja u granicama prostorne cjeline Koševsko brdo, kao i usklađivanje granica obuhvata sa granicama susjednih prostornih cjelina prema usvojenim razvojnim planovima.

Usvajanje Plana planirano je u aprilu 2012. godine, a općina Centar će u skladu sa uslovima koje je isti definisao, poduzeti aktivnosti na regulaciji ovog prostora.