{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Novi plan za naselje na lokalitetu "Zuko Džumhur"

S
2.12.2010. u 14:50
0
4
Novi plan za naselje na lokalitetu "Zuko Džumhur"
0
Stanovnik naselja Koševsko Brdo u Sarajevu obratio nam se u okviru rubrike "Građani pitaju, Sarajevo-x.com odgovora" sa pitanjem u kojoj fazi se nalazi projekat izgradnje naselja na lokalitetu "Zuko Džumhur". Odgovor smo potražili u Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar gdje su rekli kako zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa novi plan se odgađa za 2012. godinu
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Izmjenama i dopunama Regulacionog plana "Koševskog brdo" planirana je realizacija projekta izgradnje stambeno-poslovnih objekata na mjestu objekata kolektivnog stanovanja u pet faza. Na tom je lokalitetu planirana izgradnja više od 58 hiljada kvadratnih metara prostora.

Uklonjene garaže i kiosk

Za realizaciju projekta bilo je neophodno uklanjanje 29 stambenih objekata sa ukupno 299 stambenih jedinica te garaže i kiosci. Za vlasnike stambenih objekata koji su se planski uklonili bilo je planirano obezbijediti zamjenski stambeni prostor od minimalno 50 kvadratnih metara.

Općina Centar Sarajevo je, u cilju realizacije I faze projekta (u I fazi bila je planirana izgradnja dva stambeno-poslovna objekta i 32 zamjenske stambene jedinice), uklonila objekte koji su postojali na tom prostoru. Sa terena su uklonjene "četiri garaže u nizu, dva slobodnostojeća poslovna objekta privremenog karaktera i jedan kiosk".

Nije postignut dogovor

Nakon uklanjanja objekata, Općina je poduzela aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, odnosno preuzimanju predmetnog zemljišta. Općinsko vijeće je u aprilu 2006. godine donijelo Rješenje o preuzimanju zemljišta od bivših vlasnika.

Kako su istakli iz nadležne Službe, općina Centar imala je obezbijeđena sredstva za sufinansiranje zamjenskih stambenih jedinica, ali zbog nemogućnosti postizanja dogovora sa bivšim vlasnikom/vlasnicima, imovinsko-pravni odnosi ostali su neriješeni i realizacija projekta bila je onemogućena.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Usvajanje Plana 2012. godine

U martu ove godine Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana Koševsko brdo. Kroz izradu "novog" plana preispitat će se realne mogućnosti za izgradnju stambeno-poslovnih objekata između Alipašine i Jukićeve, uređenje lokaliteta Zuko Džumhur uvažavajući vlasničke odnose, hortikulturno uređenje sa pješačkim komunikacijama, ažuriranje geodetskih podloga, odnosno postojećeg stanja u granicama prostorne cjeline Koševsko brdo, kao i usklađivanje granica obuhvata sa granicama susjednih prostornih cjelina prema usvojenim razvojnim planovima.

Usvajanje Plana planirano je u aprilu 2012. godine, a općina Centar će u skladu sa uslovima koje je isti definisao, poduzeti aktivnosti na regulaciji ovog prostora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: