Detaljniji podaci
0

Novi obrazac Izjave o imovinskom stanju političara

Piše: <a href="http://cin.ba/">Centar za istraživačko novinarstvo</a>
Maksida Pirić, CIK (Foto: CIN)
Maksida Pirić, CIK (Foto: CIN)
Kandidati za izbore u Bosni i Hercegovini (BiH) morat će ubuduće Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) dostavljati detaljnije podatke o prihodima, nekretninama, ušteđevini, te drugoj imovini, kako za sebe, tako i za članove svoje porodice.

Kandidati za predstojeće izbore na državnom i entitetskim nivoima dužni su nove imovinske kartone dostaviti prije Općih izbora zakazanih za 3. oktobar. Izabrani zvaničnici na nižim nivoima vlasti to će učiniti 30 dana nakon objave njihovih mandata.

  Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva objavio je u septembru 2009. godine istraživanje pod naslovom <a class="text-vijesti hover:underline" href="http://www.cin.ba/Stories/P24_Assets/?cid=927,2,1">Imovina bh. političara – javna tajna</a> u kojem je upozoreno da su postojeći obrasci neprecizni.

Naprimjer u rubrici prihoda trebalo je navesti samo ukupan iznos prihoda, izvor i period u kojem su ostvareni. Ništa precizniji nisu bili ni podaci o imovini ili finansijskim obavezama kandidata.

  U novom formularu funkcioneri će morati pojedinačno navesti iznose plata, odnosno penzija, naknada, honorara, komisijskih i drugih primanja, te period u kojem su ostvareni.

  U rubrici o imovini funkcioneri će morati dati podatke o stanovima, kućama, zemljištima, poslovnim prostorima, firmama, dionicama, obveznicama, stanju na računu. Obaveze su također razvrstane po toma da li je riječ o dugovanju, obvezama, mjenicama, kreditu i jamstvu. Svi iznosi moraju biti izraženi u KM, što do sada nije bilo slučaj.

  Glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić kaže za CIN da je novi obrazac o imovini političara rezultat promjena u Izbornom zakonu BiH, koje su usvojene krajem aprila. Obrazac se sada može popuniti i elektronski, što ranije nije bilo slučaj. Time bi se trebao eliminirati problem nečitko ispunjenih obrazaca.
  Pirić kaže da su izmjene nastupile na osnovu inicijativa nevladinih organizacija, među kojima je i Centar za humanu politiku iz Doboja. U razgovoru sa novinarkom CIN-a, direktor ove organizacije Momir Dejanović kaže da su mnogi problemi ostali, te da CIK i dalje neće provjeravati njihovu tačnost: "CIK nema obavezu ni kapaciteta da provjerava kako su ispunjeni ti kartoni."

  Prema Izbornom zakonu BiH kandidati su dužni podnijeti imovinski karton. Ukoliko to ne učine platit će kaznu u visini od  1.000 do 5.000 KM. Kazne za lažno popunjavanje ili nepotpuno popunjavanje obrasca i dalje nema.