Sve po zakonu
0

Novi načelnik Ilidže je pomilovani osuđenik

Piše: N. Jamaković
Senaid Memić, v.d. načelnika Ilidže
Senaid Memić, v.d. načelnika Ilidže
Nakon smrti načelnika Općine Ilidža Amera Ćenanovića, koji će mnogim građanima Ilidže ostati u lijepom sjećanju, Općinsko vijeće Ilidža je u četvrtak na poziciju v.d. načelnika Ilidže imenovalo dosadašnjeg zamjenika predsjedavajućeg OV Ilidža Senaida Memića.

Odmah je aktuelizirana priča da je Predsjedništvo BiH Memića pomilovalo u maju 2008, nakon što je kažnjen sa tri mjeseca zatvora, čime je kazna preinačena u uslovnu u trajanju od dvije godine.

Memića je, podsjetimo, Sud BiH pravomoćno osudio u septembru 2006. godine jer je verbalno napao sudiju Nenada Šeledu kada je ovaj zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materijala izricao presudu njegovom sinu Senadu.

"Imaš li dokaze majmune jedan… Ti si sudija, vidi te kakav si. Jesi li slušao, jesi li gledao? Neće meni četnik suditi!", vikao je između ostalog Memić na sudiju.

Međutim, zbog ovoga nije suspendiran s posla, niti je trpio bilo kakve druge posljedice. Za CIN je Memić izjavio da nije kriminalac i da je kao političar morao reagovati na nepravdu.

Glasnogovornica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić ističe da se prema Izbornom zakonu BiH osoba osuđena na zatvorsku kaznu manju od šest mjeseci može kandidovati za poziciju načelnika općine.

"Zakon kaže da je kazna od šest i više mjeseci zatvora smetnja kandidaturi za načelnika općine. Kazne ispod šest mjeseci zatvora nisu smetnja. Međutim, Memić je imenovan na poziciju v.d. načelnika, te CIK u tom slučaju nema nadležnost, već tijelo koje ga je imenovalo, dakle općinsko vijeće", kazala je Pirićeva za Sarajevo-x.com.

Međutim, Azreta Grebović, sekretar OV Ilidža, navodi kako CIK ima nadležnost i u slučaju imenovanja v.d. načelnika.

"Mi smo prilikom imenovanja Memića na ovu dužnost bili u stalnom kontaktu sa CIK-om. U slučaju da je došlo do kršenja Zakona, CIK je taj koji bi trebao reagovati. Kod imenovanja Memića nije bilo nikakvih smetnji, odnosno činjenica da mu je pomilovanjem zatvorska kazna od tri mjeseca 2008. preinačena u uslovnu nije zadirala u Zakon", kazala je Grebovićeva.

Navela je i kako je Memić u četvrtak podnio ostavku na mjesto vijećnika, odnosno zamjenika predsjedavajućeg OV Ilidža, kako bi mogao biti imenovan na poziciju v.d. načelnika. CIK bi, dodala je Grebovićeva, u roku od dva mjeseca trebao raspisati vanredne izbore za novog načelnika Ilidže. Pokušali smo stupiti u kontakt i s novim načelnikom Memićem, no bez uspjeha.