{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Novi momenti: HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali sporazum o saradnji

Klix.ba
18.1.2019. u 13:45
26
73
Novi momenti: HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali sporazum o saradnji
26
Novi momenti: HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali sporazum o saradnji
Danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan sastanak delegacija HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, na kojemu je potpisan sporazum o saradnji dvije stranke.
Na sastanku delegacija, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, potpisali su sporazum o saradnji, s ciljem postizanja političkog suglasja u zaštiti interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a posebno u procesu ustavnih promjena u kojim će, kako je navedeno u saopćenju, hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH, a koje će rezultirati održivom, demokratskom i europskom BiH, članicom EU i NATO saveza."Sporazum se temelji na načelima jednakopravnosti, saradnji i preuzimanju odgovornosti za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kao i za BiH u cjelini sa legitimnim predstavnicima druga dva konstitutivna naroda, a u skladu s voljom birača te odgovornostima, obvezama i pravima koja proizlaze iz rezultata Općih izbora 2018. godine. Polazeći od istih programskih opredjeljenja, stranke potpisnice Sporazuma suglasne su da će potpuno koordinirano sudjelovati u procesu Ustavnih promjena, promjena Izbornog zakona, implementacije odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te da će usuglašavati svoje stavove po svim važnim pitanjima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.
Također, stranke se obvezuju donositi Odluke u zakonodavnoj vlasti u skladu s ovim sporazumom, te ostvarivati zajedničke programske ciljeve", navodi se u saopćenju.Iz stranaka ističu da su se temeljem rezultata Općih izbora 2018. godine, HDZ BiH i HDZ 1990 obavezale na međusobnu saradnju, a sve u cilju ostvarivanja pune jednakopravnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i unapređenja demokracije te ekonomskog, socijalnog i kulturnog napretka Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: