Prvi radni dan
202

Novi ministri u Vladi FBiH preuzeli dužnost, Nikšić zasjeo u premijersku fotelju

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH prije nekoliko dana potvrdio sastav nove Vlade FBiH, ministri i premijer Nikšić danas su i zvanično preuzeli dužnost.

Primopredaja dužnosti između novih i starih ministara izvršena je u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu. Kako javlja reporter portala Klix.ba, sada već bivši premijer Fadil Novalić danas nije viđen u zgradi.

Tako je, nakon osam godina čekanja, Federacija BiH dobila novu vladu koja će danas imati i prvi radni dan. Vlada FBiH koju je predvodio Fadil Novalić na čelu ovog bh. entiteta nalazila se od izbora 2014. godine od čega je četiri godine provela u tehničkom mandatu s obzirom na to da se nakon izbora 2018. godine vlast nije uspjela formirati.

Novu Vladu čine predstavnici stranaka okupljenih oko Trojke i HDZ-a, a izglasana je sa 51 glasom za u Predstavničkom domu FBiH.

Imenovanju Vlade prethodila je, kao što je poznato, odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je donio odluku kojom se deblokiraju procesi formiranja vlasti u FBiH.

Tokom čitanja ekspozea u Predstavnikom domu FBiH, novi premijer Nermin Nikšić izjavio je kako se ovaj bh. entitet suočava s velikim izazovima.

"Ovo je vrijeme izazova sa kojima se suočava BiH i svi nivoi vlasti. Inflacija, iseljavanja migranti neki su od ključnih izazova s kojima će se suprotstaviti nova vlada. Za efikasno suočavanje potrebna je saradnja svih i podrška međunarodne zajednice, EU, Velike Britanije i SAD. Primarno ćemo se oslanjati na vlastite resurse i kapacitete a međunarodna saradnja treba biti impuls koja će doprinijeti cijeloj BiH", kazao je Nikšić

Pored premijerske uloge koja je pripala Nerminu Nikšiću od ranije su poznata i imena drugih ministara koji će činiti vladu u novom mandatu.

Jasna Duraković (SDP BiH) – Ministarsvo obrazovanja i nauke FBiH

Na ministarskoj poziciji obrazovanja i nauke Federacije BiH naredne četiri godine iz redova SDP-a bit će i Jasna Duraković. Kao nekadašnji kadar SBB-a bila je poslanik u Federalnom parlamentu, a od 2020. je kadar SDP-a. U proteklom mandatu bila je poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Nedžad Lokmić (SDP BiH) – Ministarstvo za pitanja boraca i invalida FBiH

Socijaldemokratskoj partiji pripalo je i Ministarstvo za boračka pitanja, koje će predvoditi Nedžad Lokmić, profesor germanistike. Ovim resorom rukovodio je u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Vojin Mijatović (SDP) – Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta

Vojin Mijatović novi je ministar razvoja, preduzetništva i obrta, koji u ministarsku fotelju dolazi s pozicije potpredsjednika SDP-a, u ime kojeg se na proteklim izborima kandidovao za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Mijatović je političku karijeru započeo u SNSD-u. U Ministarstvu finasija Republike Srpske bio načelnik Odjela za evropske integracije, potom savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kasnije pomoćnik ministra finansija RS-a. U trogodišnjem periodu bio je i savjetnik predsjednika RS-a. 2017. pridružuje se SDP-u.

Nerin Dizdar (SDP) – Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica vodit će SDP-ov Nerin Dizdar. Profesor engleskog jezika i književnosti. Doktorant je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Bio je predsjednik stolačkog Foruma mladih. Godine 2010. ušao je u Skupštinu HNK-a, a četiri godine kasnije postaje predsjednik Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Vedran Lakić (SDP BiH) – Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije jedno je od pet SDP-ovih ministarstva na čelu kojeg će u narednom periodu biti Vedran Lakić. Bio je ministar finansija u Vladi Tuzlanskog kantona i bivši direktor preduzeća Saobraćaj i komunikacije.

Toni Kraljević (HDZBiH) – Ministarstvo finansija FBiH

Isto koliko i SDP, u novoj Vladi HDZ BiH ima pet ministara. Jedan od njih je i novi ministar finasija Toni Kraljević. Predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Ljubuški. Ministar finansija i potpredsjednik Vlade ZHK-a.

Vedran Škobić (HDZBiH) – Ministarstvo pravde FBiH

HDZ-ov kadar je i ministar pravde Vedran Škobić. Advokat je, a bio je i predsjednik Hrvatskog muškog rukometnog kluba Zrinjski - Mostar.

Sanja Vlaisavljević (HDZBiH) – Ministarstvo kulture i sporta

I Ministarstvo kulture i sporta pripalo je HDZ-u, iz kojeg dolazi Sanja Vlaisavljević. U proteklom mandatu bila savjetnica za obrazovanje, nauku i kulturu u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Bivša profesorica filozofije i sociologije. Vodila je Centar za kulturu dijaloga iz Sarajeva.

Željko Nedić (HDZBiH) – Ministarstvo prostornog uređenja FBiH

Ekonomista Željko Nedić novi je ministar prostornog uređenja. Bio je pomoćnik načelnika Orašja. Ove godine imenovan za ministra unutrašnjih poslova u novoj Vladi Posavskog kantona.

Andrijana Katić (HDZBiH) – Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH

Iz stranke HDZBiH je i nova ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić, savjetnica lidera HDZ-a Dragana Čovića, a ranije savjetnica ministrice kulture i sporta FBiH Zore Dujmović.

Nediljko Rimac (HDZ 1990) – Ministarstvo zdravstva FBiH

Prema raspodjeli fotelja Ministarstvo zdravstva pripalo je HDZ-u 1990, na čelu kojeg će biti Nediljko Rimac. Do 2006. godine Rimac je bio član HDZ-a BiH. Bivši poslanik u Skupštini i premijer Kantona 10.

Nasiha Pozder (Naša stranka) – Ministarstvo okoliša i turizma

Naša stranka imat će dva ministarstva. Ministarstvo okoliša i turizma pripalo je Nasihi Pozder, potpredsjednici stranke i poslaniku u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu docentica je na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje.

Amir Hasičević (Naša stranka) – Ministarstvo trgovine FBiH

Amir Hasičević, doktor ekonomskih nauka, novi je ministar trgovine. Član je Ekonomsko-socijalnog vijeća. Diverzant Armije RBiH. Zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Adnan Delić (NiP) – Ministarstvo rada i socijalne politike

Jedan od ministara iz Naroda i pravde u novoj raspodjeli fotelja Vlade Federacije je ministar rada i socijalne politike Adnan Delić. Ovo mu nije prva ministarska pozicija. U Vladi Kantona Sarajevo drugi put je izabran za ministra privrede. Osvojio je i mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Kemal Hrnjić (NiP) – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH

Iz NiP-a i realnog sektora je i Kemal Hrnjić, novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Diplomirani ekonomist. Bio generalni direktor komapnije Meggle Bihać.

Ministarstvo unutrašnjih poslova vodit će Ramo Isak.

Bio je predsjednik Stranke za narod BiH, a nakon toga i predsjednik Kantonalnog odbora ASDA. Na općim izborima 2018. godine izabran u Skupštinu ZDK-a i delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta. Prije toga bio je gradski vijećnik u Zenici. Bivši je član NES-a. A u javnosti je posebno zapažen nakon što su procurile informacije da je dva puta pravosnažno osuđivan zbog nasilničkog ponašanja. Bez obzira na to, u naredne četiri godine zadužen je za sigurnost građana Federacije.