Na prijedlog DNS-a
16

Novi ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH bit će Draško Aćimović

S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Draško Aćimović, bivši potpredsjednik SDP-a, bit će novi ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH i to na prijedlog DNS-a iz reda Ostalih.

Tu odluku donijelo je na današnjem sastanku Predsjedništvo DNS-a u Banjoj Luci. Aćimović je predložen iz kvote koja je pripala strankama iz Republike Srpske, a u preraspodjeli pozicija DNS-u, koji je partner SNSD-a. Odluka je bila jednoglasna, što je Aćimović odmah prihvatio, potvrdio nam je.

Aćimović je i bivši ambasador BiH u Belgiji, a nakon kratkotrajnog članstva napustio je i SDP.

Kada je riječ o drugim partnerima SNSD-a, Ujedinjena Srpska će dobiti mjesto zamjenika ministra civilnih poslova, a Socijalistička partija zamjenika u Ministarstvu sigurnosti.

Od ranije je poznato da će iz RS-a Staša Košarac biti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a Vojin Mitrović ministar prometa i komunikacija.

Kada je riječ o poziciji ministara koje će predložiti HDZ i tu je već poznata situacija, dok se još zvanično čekaju imena koja treba dostaviti SDA. Očekuje se da ministrica vanjskih poslova bude Bisera Turković, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić te ministar odbrane Sifet Podžić.