BiH
1.1k

Novi kućni red: Zabranjeno roštiljanje na terasama, sušenje veša na balkonima...

Piše: M. Nukić
Magla u Sarajevu
Magla u Sarajevu
Gradski vijećnici Grada Sarajeva raspravljaju o izmjenama i dopunama Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama. Neke mjere bit će strožije za stanare, a komunalni inspektori će provjeravati da li se odluke poštuju. Sušenje veša na prozorima i balkonima bit će zabranjeno u određenim dijelovima grada, a istresanje bilo čega kroz prozor je strogo zabranjeno i kažnjivo.

Kako nam je rekao Hamdo Karić, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove, suština ovih izmjena i dopuna odnosi se na primjenu Zakona o zaštiti od buke u KS.

"Eliminirali smo dio koji se odnosi na dozvoljeni nivo buke koji je izražen u decibelima, jer je to u nadležnosti KS. Nema promjene kada je riječ o satnici kućnog reda, te je zabranjeno narušavati mir u zgradi u periodu od 22:00 do 06:00 zimi i od 23:00 do 07:00 ljeti. Također, preko dana se ne smije narušavati dnevni odmor u periodu od 15:00 do 17:00 sati", rekao je Karić za Klix.ba.

Nemoguće donijeti istu odluku za sve dijelove grada

Objašnjava da je bilo nemoguće utvrditi dozvoljeni nivo vanjske buke općenito za grad, jer nije isto u Titovoj ulici, gdje tramvaji prolaze ispod prozora i u nekim mirnijim brdskim naseljima, gdje se ne odvija glavni gradski saobraćaj.

U Odluci se navodi kako sve posebne događaje i aktivnosti koje podrazumijevaju narušavanje mira, bilo da je riječ o proslavama ili vršenju popravki, trebaju biti najavljene na oglasnoj tabli 24 sata ranije.

"Zabranu sušenja veša na prozorima je nemoguće sprovesti, jer veliki broj zgrada nema balkona niti zajedničkih unutrašnjih prostora za sušenje. Ostala je zabrana sušenja veša na balkonima koji su okrenuti prema glavnoj ulici u centralnoj jezgri grada", rekao je.

Prema Odluci, centralnu jezgru grada čini, gledano sa zapada, ulica Fra Anđela Zvizdovića, Vrbanja uključujući i most Suade Dilberović i Olge Sušić do spoja s ulicom Terezije, a južno ulicom Terezije do Skenderije i ulicom Hamdije Kreševljakovića do Austrijskog trga, odakle nastavlja ulicom Bistrik do Careve džamije i Obalom Isa-bega Isakovića do Šeher-Ćehajinog mosta na istoku i dalje preko mosta do ulice Telali sjevernom granicom, te Mula Mustafe Bašeskije i Maršala Tita.

Zabranjeno bacati mrve i hranu za životinje kroz prozor

"Zabranjeno je isprašivanje i zračenje predmeta iz stanova na prozorima, balkonima i stubištima, izbacivanje otpadaka smeća i drugih predmeta kroz prozor, kao i bacanje hrane radi hranjenja golubova i drugih životinja, vješanje predmeta preko prozorskih i blakonskih parapeta, ostavljanje ogrjeva na balkonima, pranje balkona većim količinama vode, pripremanje roštilja na balkonima i terasama, držanje u stanu i poslovnim prostorima lako zapaljive materije, izuzev plinskih boca za kuhanje", navodi se između ostalog u odluci.

Ukoliko postoji vrt ili trava ispred stambenog prostora, stanari je moraju održavati, kao što je slučaj i sa dvorištima i objektima u njima. Gradski komunalni inspektori provjeravat će da li se stanari pridržavaju ovih odluka. Kazne predviđene za kršenje članova su od 50 do 300 KM za fizičke osobe i od 150 do 800 KM za pravne osobe.

Visoke novčane kazne

"Za prekršaje iz člana 13. (kojim se zabranjuje korištenje poštanskih sandučića i drugih dijelova zajedničkih prostorija za distribuciju i postavljanje štampanog reklamnog materijala i drugo oglašavanje, postavljanje reklamnih panoa na zidovima i fasadama zgrada koje su pod posebnom kulturno-historijskom zaštitom, op.a.) kaznit će se pravna osoba novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 7.000 KM, odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 2.000 KM, te fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 700 do 1.000 KM", navodi se u odluci.

Sva sredstva od kazni idu u budžet Grada Sarajeva i koristiti će se za finanasiranje komunalne infrastrukture.

"Sprovest će se javna rasprava o ovim izmjenama i u krugu općina, bit će uvažene žalbe građana i onda će se štampati nova Odluka, za što je potrebno blizu 10.000 KM za papir jer okvire već imamo", rekao je Karić.