Crveni 7
1k

Novi kružni tok u Tuzli u koji je uloženo 1,5 miliona KM pušten u promet

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Jedna od najprometnijih raskrsnica u Tuzli kod "Crveni 7" skupa sa semaforima je otišla u prošlost te je na ovome mjestu regulacija saobraćaja izvršena kružnim tokom, koji je danas pušten u promet.

Veći dio raskrsnica na području Tuzle regulisan je semaforima, međutim, za nadležne je znatno prihvatljivije rješenje u vidu kružnih tokova. Upravo jedan takav je izgrađen na raskrsnici kod nekadašnje kultne prodavnice mješovite robe "Crveni 7".

Radovi su počeli prije pet mjeseci, a nakon okončanja kružni tok je danas zvanično pušten u promet. Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić ističe da je vrijednost radova milion i po konvertibilnih maraka.

"izvođače radova smo uveli 1. oktobra prošle, a rok za završetak je bio 1. mart ove godine. Međutim, on je probijen zbog činjenice da smo u zimskom periodu imali 15 dana koje nije bilo moguće koristiti zbog niskih temperatura, snijega i kiše, a morali smo čekati i dobavljanje iz Austrije jedne supstance koja se koristi za asfalt", kaže Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Kako navodi, asfalt je izrađen shodno parametrima koji su propisani od Evropske unije, istaknuvši da je na saobraćajnicama izvršena i zamjena kompletne infrastrukture koja se nalazi ispod.

"Ovaj kružni tok će doprinijeti ubrzanju protoka saobraćaja na ovoj raskrsnici, kroz to ćemo unaprijediti njegov kvalitet, a veoma je važno da ćemo smanjiti zagađenje zraka", pojašnjava Lugavić.

Tokom ove godine predviđena je i izgradnja kružnog toka u naselju Slatina, na raskrsnici kod nekadašnje zgrade SodaSo.