Komesar za proširenje
3

Novi komesar trebao bi biti Oliver Vahyi iz Mađarske, Johannes Hahn se oprašta

A. D.
Hahn (desno) na sjednici AFET-a
Hahn (desno) na sjednici AFET-a
Novi Evropski komesar za proširenje najvjerovatnije bi trebao biti Oliver Vahyi iz Mađarske čije imenovanje treba tek da potvrdi Evropski parlament. Njega je na ovu funkciju predložila Vlada Mađarske

Mađar Laslo Tročanji bio je prvi prijedlog, ali on je odbijen na parlamentarnom odboru za pravne poslove zbog mogućeg sukoba interesa.

Još aktuelni evropski komesar za proširenje Johannes Hahn na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta je istakao da je perspektiva evropskih integracija za zemlje regiona jedina garancija za razvoj na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim riječima, trenutna situacija u EU čini da se izazove nazadovanje cjelokupnog stanovništva te da se treba učiniti sve kako bi se prevazišao vakuum koji je stvoren nakon nedostatka odluke o otvaranju pristupnih pregovora između EU i Sjeverne Makedonije i Albanije.

"Najveći podsticaj, prava šargarepa u ovim zemljama je mogućnost ulaska u EU. Zapadni Balkan nije predgrađe Evrope, već je dio Evrope. Ne možemo imati situaciju da cjelokupno stanovništvo nazaduje. Našli bismo se u vakuumu i to bi moglo stvoriti bezbjednosni rizik", upozorio je Hahn u oproštajnom obraćanju u ovom odboru

Evropski komesar je podvukao da će evropska perspektiva imati direktnog uticaja i na dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Johannes Hahn će ponovo biti komesar u budućem sazivu Evropske komisije ali će se baviti pitanjima budžeta.