Želi uvesti red
17

Novi komesar policije HNK očekuje hitno imenovanje Policijskog odbora i deblokadu svih procesa

G. Š.
Komesar Perić i premijer Herceg
Komesar Perić i premijer Herceg
Novoimenovani komesar policije HNK Robert Perić je razgovarao s premijerom HNK Nevenkom Hercegom o hitnom imenovanja Policijskog odbora za rješavanje statusa policijskih službenika i deblokadu brojnih procesa u policijskim strukturama tog kantona.

Razgovarali su o sigurnosnom stanju i funkcioniranju policijskih struktura, te je naglašena potreba hitnog imenovanja Policijskog odbora, koji je nadležan kada su u pitanju žalbe, ali i druge odluke i radnje od strane uprave policije, a koje se odnose na status policijskih službenika.

'"Svjesna značaja i uloge Policijskog odbora, Vlada će na sutrašnjoj sjednici razmotriti prijedlog kandidata za Policijski odbor, koji će, očekujem, biti i usvojen", kazao je Herceg poželjevši mnogo uspjeha novom komesaru policije i njegovim suradnicima u daljem radu.

Komesar Perić je zahvalivši premijeru i Vladi HNK na ukazanom povjerenju naglasio da je svjestan brojnih zadaća koje ga očekuju.

'"Koristim priliku da lično i u ime svih djelatnika Ministarstva unutrašnjih poslova, vama i Vladi HNK zahvalim na značajnom poboljšanju materijalnog i radno-pravnog statusa, kao i na aktivnostima u vezi s izvršnim sudskim presudama. Također, izražavam zahvalnost na poboljšanju uslova i osiguranju neophodnih materijalno-tehničkih sredstava za rad policijskih djelatnika. Posebno želim istaknuti da je, unatoč izraženom nedostatku policajaca, stanje sigurnosti na zadovoljavajućem nivou, a policijske snage u suradnji s ostalim policijskim agencijama u F BiH uspješno štite građane i njihovu imovinu u HNK. Očekujem i dalje vaše razumijevanje i podršku kako bi snažnije krenuli u usavršavanje i jačanje obrazovne i kadrovske strukture policijskih snaga", rekao je komesar Perić te naglasio da očekuje skoro imenovanje Policijskog odbora.

Podsjetimo da je Hercegovačko-neretvanski kanton godinama bio bez komesara policije zbog previranja vladajućih SDA i HDZ-a, te je ove godine upravo njihovim dogovorom izmijenjen zakon o MUP-u HNK, tako da je uveden institut zamjenika komesara policije na čiju poziciju je imenovan Ramiz Hasić.

Time se u ovom dijelu naše zemlje napravio nacionalni balans u rukovodstvu policijskih struktura, ali i presedan u funkcioniranju kantonalne vlasti, kojim je HNK prvi u našoj zemlji s policijskim komesarom i njegovim zamjenikom, po uzoru na ustrojstvo MUP-a FBiH.

Zbog dugogodišnjeg bezvlašća u MUP-u HNK, trenutno, nedostaje više od 250 policijskih službenika, a da od toga u Policijskoj upravi Mostar nedostaju, čak 164 policijska službenika. Ali novi kadrovi se nisu mogli zaposliti, niti dugogodišnji policijski službenici napredovati i biti činovani, pa čak ni oni koji su stekli uslove nisu mogli otići u zasluženu penziju bez prvog čovjeka policije.