BiH
0

Novi incident u Barčićima

Dnevni avaz
Foto: FTV
Foto: FTV
U Barčićima kod Kalesije jučer oko 10 sati zabilježen je novi incident između mještana i sljedbenika vehabije Jusufa Barčića, piše "Dnevni avaz".

Naime, mještani su došli pred mekteb na ranije dogovoreni sastanak. Pred mektebom su zatekli desetak vehabija koji su prikopčavali struju sa privatne kuće na mekteb. Jedan od vehabija, iz Gračanice, prvo je ljestvama, a kasnije i laktom, udario Šabana Barčića (1932). Prema kazivanju Admira Barčića, tad je neko zavikao: "Ubiše vehabije hadžiju!", piše "Dnevni avaz"

  • Skupilo se naroda, muškaraca, žena i djece. Nastala je gužva. Vehabije su se razbježale. Redžo je svog oca Šabana odvezao u bolnicu, a ostali mještani su iznijeli Jusufove stvari iz mekteba, koje je on, po dogovoru sa muftijom, trebao ranije iznijeti. Knjige su složene uz mekteb, a ostale stvari su pobacane na gomilu ispred mekteba. Kasnije ih je neko i zapalio - ispričao je "Dnevnom avazu" Admir Barčić.

U Barčićima je jučer bila napeta situacija. Mnogi kažu da je svašta moglo biti. Po dolasku na lice mjesta ekipa "Dnevnog avaza" zatekla je mnogo policajaca. Vjetrobransko staklo na jednom automobilu koje pripada vehabiji iz Gračanice, bilo je oštećeno. Kasnije se pred mektebom ponovo pojavio Jusuf Barčić, koji je pokupio svoje knjige i odnio ih u automobil.

Za incident Jusuf Barčić optužuje Envera ef. Alića, glavnog imama Medžlisa IZ Kalesija, i Rusmira Hasanovića, predsjednika mjesnog džematskog odbora, piše "Dnevni avaz"

Na optužbe koje mu je uputio Jusuf Barčić, Rusmir Hasanović kaže: "Neka klanja i ide kući, a ne da spava u mektebu. A i ti koji su uz njega, neka idu svojim kućama, u svoje džemate i neka tamo klanjaju, neka nam ne prave probleme", govori Hasanović za Dnevni avaz".