Probijeni rokovi
40

Novi ilidžanski most poprima finalni izgled

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Most na Ilidži pokraj Sarajeva čiju je gradnju usporila aprilska poplava polako dobija svoj konačni izgled. S druge strane, najavljeno okončanje radova u maju nije ispoštovano.
Izgradnju mosta je u značajnoj mjeri unazadila poplava koja je u aprilu pogodila okolinu Sarajeva, a nedugo nakon što viša sila nanijela štetu radnici su se vratili na gradilište i nastavili s poslom.

Podsjetimo da je direktor izvođačke firme "Porobić", Edin Porobić, nakon nemilog događaja kazao da bi most trebao biti gotov u maju, ukoliko to dozvole vremenske prilike.

Most na Ilidži je i prije problema sa nabujalom Željeznicom bio u centru pažnje. Podsjetimo da je rok za izgradnju mosta skočio na 12 mjeseci, iako je u obavještenju o dodjeli ugovora bila predviđena gradnja ne duža od šest mjeseci.

Most je namijenjen povezivanju obala rezidencijalnog naselja Pejton i industrijske zone. Iako u blizini postoji most za pješake, on godinama nije pogodan zbog nepraktičnog zaobilaženja objekata i neprimjerenih improvizovanih pješačkih staza.

Prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine, vrijednost radova iznosi 1.394.323,20 KM.