|

Novi Grad Sarajevo: Izgrađena ograda oko šehidskog mezarja u Buča Potoku

Novi Grad Sarajevo: Izgrađena ograda oko šehidskog mezarja u Buča Potoku
0
Klix.ba
17.2.2017. u 16:25
6
komentara
0

dijeljenja
1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić obišao je sa saradnicima, predstavnicima Udruženja šehida i poginulih boraca i Savjeta mjesne zajednice radove na šehidskom mezarju Buča Potok, gdje je pri kraju izgradnja ograde oko mezarja.
"Općina je u prošlogodišnjem budžetu osigurala sredstva za izgradnju zida i ograde oko mezarja u kojem je ukopano 550 šehida. Oni su dali svoje živote za odbranu općine Novi Grad i države BiH. Naša dužnost i obaveza je da ih se sjećamo, da obilježavamo značajne datume i staramo se o svim mezaristanima na području naše općine i prostoru oko njih“, rekao je načelnik Efendić.

U ime porodica šehida Druge viteške motorizovane brigade Sado Šatrović, predsjednik istoimenog Udruženja zahvalio je Općini Novi Grad koja je u kratkom roku završila projekat.

"Druga viteška motorizovana brigada je gravitirala na ovom području tako da je najveći broj šehida upravo ovdje našao svoj vječni smiraj, ali tu je veliki broj šehida i iz drugih novogradskih brigada. Veliki je značaj da je mezarje ograđeno. Ovo je primjer ostalim općinama kako se trebaju održavati mezarja", rekao je Šatrović.

Ograđivanje mezarja inicirale su porodice poginulih boraca i mještani u saradnji sa mjesnim imamom džamije koja se nalazi u blizini Nijazom ef. Čakarom.
Predstavnici Općine obišli su i Sportsko-rekreacioni centar "Srce", gdje je također postavljena ograda oko jednog dijela kompleksa, koji do sada nije bio ograđen.

U narednom periodu planirano je da se u tom dijelu kompleksa izgrade sportski sadržaji poput teniskih terena, a obezbijeđena su i sredstva u budžetu da se u ovoj godini zamijeni umjetna trava na vanjskom terenu uz dvoranu "Srce" koja se koristi više od deset godina i koja je dosta dotrajala.

Također je planirano da se u parku izgradi hajr-česma u spomen šehidima i poginulim borcima s područja Novog Grada.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...