Poklonio ih Ramiz Nukić
6

Novi eksponati iz Srebrenice našli put do Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida

Piše: M. A.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. u Sarajevu danas je Ramizu Nukiću iz Bratunca uručena zahvalnica za saradnju s navedenom institucijom.

Naime, Ramiz Nukić je ovom muzeju donirao desetine predmeta koji su pripadali žrtvama ubijenim u julu 1995. godine u Srebrenici, a koje je on u postratnim godinama pronalazio u šumama i napuštenim objektima.

Također, Ramiz Nukić je s muzejem potpisao i ugovor putem kojeg će on na mjesečnom nivou primati simboličan novčani iznos. On je ujedno i jedan od prvih povratnika koji se vratio u općinu Bratunac nakon rata.

"Ja sam se oko 2000. godine vratio u Podrinje i kada sam se vratio pokušao sam pronaći posmrtne ostatke svoje braće, oca i amidže. Ja sam na svu sreću preživio genocid. Iako su članovi moje familije pronađeni na sasvim drugim mjestima, ja sam odlučio u svojoj neposrednoj blizini početi istraživati i na taj način pomoći drugim porodicama da pronađu svoje najmilije ili neke stvari koje su im pripadale", kaže Ramiz Nukić.

On govori da je do ovog trenutka direktno ili uz pomoć drugih ljudi učestvovao u pronalasku posmrtnih ostataka 250 ubijenih u minulom ratu te naglašava kako će i nastaviti pomagati porodicama koje su u potrazi za svojim najmilijim.

"Još jednom se zahvaljujem muzeju koji mi je uručio ovu zahvalnicu. Ovo je jedina zahvalnica koju sam primio u svom životu i ona mi zaista mnogo znači. Drago mi je da neko prepoznaje moj trud i rad. Danas predajem Muzeju dodatnih nekoliko predmeta koji su pripadali ubijenim Srebreničanima, među kojima se nalaze cipele, kape, komadi odjeće i sl. Žao mi je što nisam prije krenuo s ovim jer sam mogao sačuvati i mnoštvo drugih predmeta", dodao je Nukić.