BiH
0

Novi dokazi o napretku BiH u prilagođavanju standardima NATO-a

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović obavijestio je u četvrtak zamjenika generalnog sekretara NATO-a ambasadora Claudija Bisogniera o napretku BiH u procesu prilagođavanja standardima Sjevernoatlantskog saveza.

“Zamjenik generalnog sekretara se interesirao prije svega za napredak u ispunjavanju obaveza koje je BiH preuzela na posljednjem samitu NATO-a u Bukureštu u vezi s Intenziviranim dijalogom, ali i u drugim oblastima po kojima se mjeri uspješnost priprema jedne zemlje za konačnu fazu pristupanja Sjevernoatlantskom savezu.

Ambasadora Bisogniera su interesirale i druge teme kao što je sigurnosna situacija u BiH, proces razmjene povjerljivih sigurnosnih informacija i dalji planovi reformi”, izjavio je za Radio Deutsche Welle ministar Sadović i potvrdio da je zamjenik generalnog sekretara NATO-a “pozdravio i snažno podržao kurs i tempo kojim BiH napreduje ka punopravnom članstvu”.

Nakon što je prošle godine zajedno s generalnim sekretarom Jaapom de Hoopom Schefferom potpisao Sporazum o razmjeni povjerljivih informacija, ministar Sadović je u ime BiH u četvrtak potpisao i Memorandum o razumijevanju za olakšavanje vitalnoga civilnog prekograničnog transporta.

Na pitanje RDW-a šta bi to moglo konkretno značiti, ministar Sadović je odgovorio: “Sporazum je otvoren za stalne članice NATO-a ali i za države koje su uključene u NATO-ov program Partnerstvo za mir, kao što je BiH, a namijenjen je prije svega zemljama koje bi mogle zatrebati ili pružiti pomoć u slučaju prirodnih katastrofa, industrijskih nesreća, u slučaju terorističkih napada ili u slučaju bilo koje druge vrste tragedije. Ovaj memorandum omogućuje olakšan prekogranični promet, dolazak u našu zemlju osoblja, opreme i drugih vrsta pomoći, zatim prolazak preko naše teritorije ili slanje pomoći u neku drugu zemlju i u tom smislu Memorandum ima i humanitarnu dimenziju. Ali, u svakom slučaju, mi se kroz ovakve aranžmane učimo kako da budemo dio i tih struktura NATO-a, jer se ne radi samo o vojnoj organizaciji - NATO je mnogo više od militarne institucije”, izjavio je Sadović.

Govoreći o prošlogodišnjem Sporazumu o razmjeni povjerljivih informacija, Sadović je izjavio da je nakon “rekordno brze implementacije svih NATO-ovih standarda iz ove oblasti, sada u toku proces provedbe sporazuma čiji je konačni cilj “prenošenje NATO-ove sigurnosne kulture na sve segmente i institucije vlasti u BiH. To je vrlo zahtjevan posao u kojem smo ostvarili zapažen napredak”, izjavio je Sadović.

“Radi se o vrlo zahtjevnom poslu i BiH je sa svoje strane ostvarila vrlo zapažen napredak – od formiranja odgovarajućih službi i obuke kadra do njihove certifikacije i izdavanja sigurnosnih dozvola, tako da kao država u ovom momentu možemo razmjenjivati povjerljive informacije sa NATO-ovim službama do stepena 'povjerljivo', ali imajući u vidu da su odobrene sigurnosne dozvole za određeni broj domaćih kadrova, uskoro ćemo početi razmjenu informacija i do nivoa 'tajno'", izjavio je Sadović.

On je također izjavio da najviši predstavnici NATO-a “uočavaju napredak koji BiH ostvaruje u provođenju vojno-sigurnosnih reformi”, a da nakon najnovijih uspjeha u provedbi sigurnosnih standarda u razmjeni povjerljivih informacija BiH “preporučuju zemljama u okruženju kao model u kojem bi ova vrsta standardizacije trebala biti provedena i u drugim državama”.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović se vraća u Sarajevo pod utiskom da je BiH “ostvarila ogroman uspjeh u vojnim reformama, ali i da je ostala još čitava lepeza oblasti u kojima je potrebno usvojiti i primijeniti standarde NATO-a da bi se konačno dobila pozitivna ocjena o napretku i da bi jednoga dana i BiH postala punopravnom članicom tog ogromnoga i najmoćnijeg vojnog saveza u historiji čovječanstva”.