Imenovala Vlada KS
61

Novi direktor Toplana Sarajevo Enver Zornić mogao bi biti smijenjen jer je osuđen za ratni zločin

Er. M.
Enver Zornić
Enver Zornić
Enver Zornić neće ostati na funkciji direktora javnog preduzeća Toplane Sarajevo ukoliko se pokažu tačnim informacije o tome da je u ratu naredio likvidacije Srba i Hrvata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Mašić.

Portal Žurnal objavio je danas da je novoimenovani direktor javnog preduzeća Toplane Sarajevo Enver Zornić osuđen da je naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena, te da je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora. Jedinica kojom je komandovao navodno je ubila i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Mašić ovim povodom rekao je u razgovoru za Klix.ba kako SDP nije imao te informacije prilikom imenovanja Zornića na poziciju direktora.

"Ukoliko se te informacije pokažu tačnim on neće ostati na funkciji direktora. Dakle, sam će podnijeti ostavku ili će biti smijenjen", kazao je Mašić.

Žurnal je objavio kako je sarajevski "ratni heroj", koji je na prijedlog SDP-a, uz prethodnu saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, početkom septembra imenovan za direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane Sarajevo, u ratu osuđivan zbog naređivanja ubistava sarajevskih Srba i Hrvata.

"Direktor - Enver Zornić, dipl. ecc, rođen 29. 2. 1964. godine", piše na službenoj web stranici KJKP Toplane.

Isti lični podaci navedeni su i u presudi Okružnog vojnog suda u Sarajevu datiranoj 3. augusta 1993. godine kojom je optuženi Enver Zornić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina i dva mjeseca zbog toga što je sa svojim pomagačima počinio krivično djelo ubistva iz člana 36 stav 2 tačka 6 Krivičnog zakona Republike BiH.

"Jeste li vi taj", pitali su novinari Žurnala Envera Zornića dvije i po decenije poslije.

"Eto, sad ste pročitali", odgovorio je direktor sarajevskih Toplana, ne želeći negirati, ali ni potvrditi da je upravo on, sa još šest svojih poznanika i komšija, kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine pravosnažno osuđen za ubistva i pljačke nebošnjaka u sarajevskom naselju Hrasno.

Ipak, potvrdio je da su lični podaci navedeni u presudi njegovi te da je 1993. godine bio u pritvoru nakon što je uhapšen zbog ubistava. Envera Zornića, Izeta Tinjka, Mirsada Ašanija, Amira Husića, Envera Džanku, Džemala Hrustanovića zvanog Paraga i Ismeta Tinjka Okružni vojni sud u Sarajevu tada je osudio na skoro 54 godine zatvora. Presudu je izrekao tadašnji sudija, a današnji advokat Muhidin Kapo.

"Sjećam se da sam ih osudio i da je presuda postala i pravosnažna", potvrdio je u razgovoru za Žurnal advokat Kapo.

Zornić se, kako piše Žurnal, naravno, ne želi sjetiti, pa mu sjećanje pokušavaju osvježiti tačkom jedan presude u kojoj je detaljno opisano kako su ubijeni Jagoda Janković i Sreten Ninković.

Uz prethodni dogovor sa Zornićem, Ismetu Tinjku, Mirsadu Ašaniju i Amiru Husiću je naređeno da Jagodu Janković odvedu iz pritvora kojim je upravljao Zornić te su je "automobilom marke GOLF, u kojem su govorili da je vode na razmjenu na Grbavicu, dovezli do napuštene i izgorjele kuće u ulici Varaždinska 34, uveli je u kranju prostoriju, te kada je ona zakoračila u prostoriju, Ašani Mirsad, koji se nalazio iza nje, iz ranije repetiranog pištolja marke TT ispalio je jedan hitac u predjelu glave".

Identična situacija uslijedila je i sa Sretenom Ninkovićem. Njega je ubio Izet Tinjak. Nakon što su "završili posao", Zornićevi vojnici su ubijene polili benzinom te ih spalili.

"Nakon što je buknuo plamen napustili su ovo mjesto i vratili se u prostorije VI Brdske brigade gdje su Zornića izvijestili da su uradili što im je bilo naređeno", navedeno je u presudi.

Ista grupa, 7. decembra 1992. godine u kuću u Varaždinskoj ulici odvela je Slovenca Jovana Popovića. I njega su ubili na identičan način. Nakon obavljenog posla Enver Džanko i Izet Tinjak su otišli i u stan Josipa Gogala, tada direktora Republičke uprave za prihode i budžet. Gogalo je bio član HDZ-a BiH. Njegova supruga Zorica Gogalo tada je s djecom bila u Sloveniji.

"Prema pričama očevidaca, uhapšen je i odveden u prostorije vojne policije, koje su bile u podrumu naše zgrade, kada se vraćao s posla i kada je reagovao na hapšenje našeg komšije Jovana Popovića. Nakon toga su ga naprije odveli u stan koji su pretresli, a vrednije predmete su odnijeli", napisala je Žurnalu Zorica Gogalo, penzionisana sutkinja Suda BiH i Vrhovnog suda FBiH.

Josip je prethodno mučen, a onda je odveden u kuću u Varaždinskoj ulici. Tamo su mu pucali u glavu.

"Strašno je to", rekao je Enver Zornić Žurnalu nakon što su mu pročitani detalji presude kojom je upravo on osuđen na deset godina zatvora, jer je formalno rukovodio jedinicom koja je u naselju Hrasno brdo pljačkala, mučila, ubijala i spaljivala nebošnjake.