Krivična odgovornost
234

Novi direktor Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić potpisao Dodikove ukaze

N. V.
Miloš Lukić (Foto: RTRS)
Miloš Lukić (Foto: RTRS)
Novi direktor Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je jutros odluke o objavljivanju ukaza predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju dva zakona da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku na teritoriji RS kao ni odluke Ustavnog suda BiH.
Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske te Ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH potpisani su danas, u nedjelju, na uobičajeno neradni, ali za novog direktora prvi radni dan.

Dokaze o potpisanim ukazima je objavio RTRS, a direktor Lukić je to i najavio nakon izbora kazavši da će ovo potpisivanje biti njegov prvi poslovni zadatak.

(Foto: RTRS)
(Foto: RTRS)

Ukaz je već objavljen u Službenom glasniku RS i možete ga pronaći u online izdanju.

Lukić je na poziciju direktora izabran jučer na hitnoj telefonskoj sjednici nakon što je tu funkciju usljed pritiska da počini krivično djelo, napustila Milka Devušić. Mjesec prije nje je istu poziciju napustio i Vladimir Janković.

Niko od njih nije želio biti sankcionisan zbog objavljivanja ukaza predsjednika RS-a na zakone koje je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio.

(Foto: RTRS)
(Foto: RTRS)

Osim toga, on je donio izmjene Krivičnog zakona s ciljem procesuiranja onih koji ne poštuju odluke Ustavnog suda i visokog predstavnika zbog čega sada novom direktoru prijeti istraga Tužilaštva i sudski proces.

Naime, u izmjenama je Schmidt istaknuo da se za ovo krivično djelo može dobiti od šest mjeseci do pet godina.

Međutim ukoliko onaj ko prekrši zakon, obavijesti nadređenog da je riječ o krivičnom djelu, kazna mu može biti manja. Ukoliko o pritisku upozna Tužilaštvo BiH prije objave, može biti oslobođen krivice, no jasno je da u njegovom slučaju nije bilo pritiska, s obzirom na to da je i javno govorio o svom prvom zadatku te je i prihvatio poziciju znajući šta će mu biti posao.