Intervju
355

Novi direktor BHT1 Nikola Marković: Imam dovoljno energije da se uhvatim ukoštac sa svim problemima

Piše: El. Lj.
Nikola Marković (Foto: K. S./Klix.ba)
Nikola Marković (Foto: K. S./Klix.ba)
Na poziciju direktora BHT1 Nikola Marković došao je prošlog mjeseca. Upravni odbor BHRT-a procijenio je da ispunjava sve kriterije i jednoglasno ga izabrao na ovu funkciju, a u razgovoru za Klix.ba Marković kaže da mu je velika čast što je, u veoma jakoj konkurenciji, dobio povjerenje nadležnih.

Marković je od 2009. godine uposlenik BHT 1 gdje je uspješno obavljao novinarske i uredničke poslove, a od nove godine obavljao je funkciju v. d. direktora ove televizije. Kaže nam da mu, s obzirom na to da nije promijenio radno okruženje, nije neobično, ali da je perspektiva drugačija, a odgovornost nemjerljivo veća.

"Trudim se svim zadacima pristupiti maksimalno odgovorno i opravdati ukazano povjerenje", rekao je.

Ne fali mu planova ni vizije

Poziciju direktora BHT1 obavljat će narednih pet godina, a ističe da je sa svojim saradnicima već poduzeo prve korake.

"Počeli smo programska osvježenja, promjene termina nekih emisija i nove serije. Daljnji koraci će biti dodatno unapređenje postojećih programskih sadržaja i uvođenje novih emisija. Program javnog servisa treba biti raznovrstan, ali i pružiti pravovremenu i nepristranu informaciju građanima. Malo ćemo promijeniti i koncepciju informativnog programa, na način da sa svih najvažnijih događaja u zemlji imamo 'sliku' u trenutku njihovog dešavanja, što smo već pokazali u prethodnim danima. U narednom razdoblju ulagat ćemo i maksimalne napore da osiguramo prijenose najvažnijih sportskih događaja, posebno onih na kojima nastupaju bh. sportisti", najavio je.

U planu su i laganiji ljetni sadržaji, a značajnije izmjene programske šeme i nove emisije najavljuje za jesen. U razgovoru za Klix.ba otkrio je i kako će BHT1 u junu prenositi Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

"To pokazuje da doista ulažemo maksimalne napore kako bismo građanima koji plaćaju RTV taksu ponudili, između ostalog, najvažnije i najaktuelnije sportske sadržaje", rekao je.

Planovi i ideje su tu, a Marković kaže da će učiniti sve da ih realizuje u skladu s mogućnostima i okolnostima.

"To što sam, kako kažete, mlad je možda plus. Imam dovoljno energije da se uhvatim ukoštac sa svim problemima u kući. Vizija je napraviti moderan program, koji će zadovoljiti sve naše građane", rekao je.

O naplati RTV takse

Građani često kritikuju BHT i izbjegavaju plaćati RTV taksu jer su "iznevjerena njihova očekivanja". Marković priznaje da situacija nije idealna i da uvijek može bolje i poručuje da su posljednjih mjeseci osigurali kvalitenije sadržaje što je, ističe, vidljivo i u osvježenoj programskoj šemi.

"Imamo filmove novije produkcije, serijski program smo obogatili novim premijernim naslovima, uskoro ćemo emitirati seriju iz 2016. godine. Od 12. marta počinjemo emitirati i novi kviz u našem programu gdje će gledaoci uz igru osvajati i nagrade. Iznimno sam zadovoljan što smo, uz maksimalne napore prošlog mjeseca našim gledaocima omogućili praćenje Zimskih olimpijskih igara, a pokušavamo osigurati i dodatne sportske sadržaje. Naravno, za to je potrebno izdvojiti i mnogo novca, što BHRT nije mogao u posljednjih nekoliko godina. Glavni razlog je neriješeno zakonsko pitanje, što nas je dovelo u iznimno tešku finasijsku situaciju. Povećanjem naplate RTV takse povećava se i kvalitet programa, što mislim da je već vidljivo. Moram naglasiti i činjenicu da BHT 1 ima jedan kanal, gdje trebamo emitirati sve sadržaje", rekao je.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

Na pitanje kako komentira stav ombudsmena koji je rekao da se RTV taksa nezakonito naplaćuje, Marković kaže:

"Napomenut ću već odranije poznatu činjenicu kako plaćanje RTV takse nije dodatna usluga, već predstavlja porez na posjedovanje radio ili TV prijemnika koji je reguliran državnim i entitetskim zakonima o javnom servisu".

Brojni problemi javnog servisa

Brojni građani i stručnjaci smatraju da je višak radnika jedan od brojnih problema koji prate javni RTV servis u našoj državi. Novi direktor BHT1 ne dijeli njihovo mišljenje i kaže nam kako se često miješa broj uposlenika BHRT-a i BHT1.

"U BHRT-u smo svi, i radio i televizija, i novinari i urednici i tehnika. U BHRT-u su i ostale službe, i finansje i administracija i održavanje... Kako je javnosti poznato, nikada u potpunosti nije proveden Zakon o Javnom RTV sistemu kojim je planirano i uspostavljenje korporacije, čime bi se broj radnika BHRT-a racionalizirao", pojasnio je.

Dodaje kako je nužno trajno riješiti goruće pitanje za opstanak sistema javnog emitiranja u BiH, ali i da sve promjene zavise isključivo od vlasti.

"To je i civilizacijsko pitanje, ali i važan uvjet na putu ka Evropskoj uniji. Sve promjene u tom smislu zavise isključivo od vlasti. Stoga, apeliram na nadležne da ovaj problem konačno stave na dnevni red i pronađu trajno i kvalitetno rješenje, kako bi javni servis u potpunosti ispunjavao svoju misiju, kako se i trudimo sve vrijeme", rekao je Marković.