Vojni penzioneri u FBiH
10

Novi aranžman sa MMF-om ne dovoditi u vezu s vojnim penzijama

FENA
Savez udruženja vojnih penzionera u FBiH oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem upozorava na ponovne i sve jače napade predstavnika federalne vlasti na stečena prava vojnih penzionera i pokušaja uvođenja novih korisnika u Zakon o povoljnijem penzioniranju vojnih osoba.

To se manifestuje kroz pokušaj poslanika Federalnog parlamenta da u Zakon o povoljnom penzioniranju uvedu boračke kategorije koji imaju 35 godina penzijskog staža i najmanje dvije godine učešća u ratu, zatim otpuštenim vojnicima koji su uzeli otpremninu od 10.000 KM te pokušaj uvođenja ostalih kategorija demobiliziranih boraca i pripadnika MUP-a u navedeni zakon. To se manifestuje i kroz sve češće istupe predstavnika vlasti o novim umanjenjima vojnih penzija koje su već umanjene 27 posto, saopćeno je iz Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH.

Savez udruženja vojnih penzionera upozorava da "neće dozvoliti bilo kakvo umanjenje penzija vojnih penzionera izvan postignutih zaključaka na sastancima aktuelne peteročlane komisije s premijerom".

Savez udruženja vojnih penzionera ne prihvata nikakvo novo uvođenje u pravo bez adekvatnog osiguranja sredstava u budžetu Vlade FBiH.

Najoštrije upozoravamo da novi aranžman MMF-a se ne dovodi u vezu s našim penzijama, jer mi ceh MMF-a plaćamo već tri godine. U suprotnom bit ćemo primorani preduzimati sve zakonom dozvoljene mjere, uključujući i proteste, poručuju iz Saveza.

Savez naglašava da je "Vlada po zaključku Federalnog parlamenta imala obavezu da do 1. januara ove godine izradi zakon o povoljnom penzioniranju koji je imao za cilj objedinjavanje svih postojećih uredbi a ne proširenje istog uvođenjem novih korisnika".

Osnovni cilj ovog zakona je bio da se izjednače prava i otkloni diskriminacija unutar ove populacije. I pored naših nastojanja, urgiranja i maksimalnog učešća u izradi ovog zakona, on još nije ni blizu završne faze i upućivanja Vladi i Parlamentu, jer Vlada iz neobjašnjivih razloga i dalje opstruira njegovo privođenje kraju, kaže se u saopćenju.