"Neka Bog blagoslovi ovu zemlju"
0

Novi apostolski nuncij u BiH srdačno dočekan u Sarajevu

FENA
Foto: KTA
Foto: KTA
Novi apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nadbiskup Luigiji Pezzuto (Luiđi Pecuto) doputovao je danas u Sarajevo, a na sarajevskom aerodromu za njega je priređen srdačan doček.

Riječi dobrodošlice uputili su mu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica te monsinjor Joseph Arshad.

Djevojčica Marija Popić i dječak Marko Slišković iz Stadlerovog dječjeg doma "Egipat“ u Sarajevu, koji vode sestre Služavke Malog Isusa, predali su cvijeće novom nunciju Pezzutu.

Riječi iskrene dobrodošlice u Bosnu i Hercegovinu, u ime biskupa Komarice i svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova, vjernika i u svoje ime izrekao je kardinal Puljić.

"Crkva Katolička u Bosni i Hercegovini vas s radošću prima kao ispruženu ruku Svetog Oca Benedikta XVI. Vaša prisutnost i vaš rad u ovoj zemlji u ime Pape bit će ohrabrenje i poticaj nama svima u ovoj zemlji da živimo i opstanemo kao Kristovi vjernici, živa Crkva", kazao je kardinal Puljić, prenosi KTA.

Također je kazao da se posebno raduje i zato što će novi nuncij nastaviti ondje gdje stao bivši nuncij kada je riječ o provođenju Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju, nuncij Pezzuto je kazao da prenosi blagoslov i ljubav Svetog Oca ističući da njegovo prisustvo u Bosni i Hercegovini ima samo karakter posredništva.

Kazao je kako je siguran da će iza njegove osoba i djelovanja znati vidjeti djelovanje samog Pape.

"Sveopća Crkva želi biti prisutna u svakom narodu i svakoj zemlji", kazao je nuncij Pezzuto, istaknuvši kako vidi određenu povezanost između Latinske Amerike, odakle dolazi, i ljudskosti, blizine i ljudske topline kojom je dočekan u BiH.

"Ovaj znak prijateljstva je ohrabrenje za sve ono što bih želio i što ću moći učiniti za vas", riječi su nuncija Pezzuta, koji je naglasio da otvara ne samo svoje srce nego i vrata Apostolske nuncijature svima koji imaju potrebu razgovarati te povjeriti mu svoje brige i poteškoće.

Nuncij Pezzuto je iskazao otvorenost za sve kulture i sve religije te poštovanje i otvorenost za dijalog sa svakom osobom onakvom kakva jest jer u svakoj osobi gleda sliku Božju i sliku Sina Božjega.

"Ova vizija nadilazi ljudsku osobu i osnažuje njezino dostojanstvo. Vidjeti Boga u osobi znači ojačati je u ljudskosti i poštovanju koje se treba imati prema svakoj osobi", kazao je nuncij Pezzuto.

Istaknuo je da u tom duhu, u ime Svetog Oca, dolazi u Bosnu i Hercegovinu s puno radosti i spremnosti služiti.

"Neka Bog blagoslovi ovu zemlju i ljude koji u njoj žive i rad koji namjeravamo poduzeti ispunjavajući poslanje u zajedništvu s partikularnom Crkvom u Bosni i Hercegovini i u dijalogu i skladu s predstavnicima vlasti u BiH", rekao je nuncij Pezzuto, javlja KTA.

Jednog od narednih dana nakon dolaska, nuncij Pezzuto će predati vjerodajnicu predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojši Radmanoviću.

Sveti Otac Benedikt XVI. imenovao je 17. studenog 2012. nadbiskupa Luigija Pezzuta apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori.

Dobrodošlicu su mu zaželjeli i franjevački provincijali Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije fra Lovro Gavran i fra Ivan Sesar kao i sve četiri provincijalne glavarice u BiH: Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije s. Ivanka Mihaljević, predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH, sestara Služavki Malog Isusa Provincija Bezgrješnog začeća BDM s. Admirata Lučić, sestara Milosrdnica svetog Vinka Paulskog Provincije Majke Divne s. Terezija Karača i Školskih sestara franjevki Hercegovačke provincije s. Franka Bagarić. D

Nunciju Pezzutu dobrodošlicu su izrazili i delegat biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. dr. Ratka Perića don Stipe Gale, vicerektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa zajedno s rektorom preč. Marko Zubakom, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. Luka Tunjić te dekan sarajevskog dekanata preč. Pao Šekerija Bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa "Redemptoris Mater“ (Majka Otkupiteljeva), kojima se priključilo nekoliko porodica koje u Sarajevu žive u skladu s dekretom "Missio ad gentes“ (poslanje k narodima).