Poznat plan
1

Novi ambasador SAD-a stiže u BiH nakon potvrde Senata

D. Be.
Foto: AFP (Foto: AFP)
Foto: AFP (Foto: AFP)
Sva imenovanja ambasadora Sjedinjenih Američkih Država treba potvrditi Senat te države, a datum dolaska sljedećeg ambasadora SAD-a u BiH ovisi o potvrdi Senata SAD-a, potvrđeno je za Klix.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Na pitanje do kada će Maureen Cormack ostati na funkciji ambasadorice u našoj zemlji iz Američke ambasade je rečeno kako je trenutni plan da ambasadorica Cormack ostane na dužnosti u Bosni i Hercegovini sve dok Senat ne potvrdi nasljednika.

U jučerašnjem saopćenju Bijele kuće navodi se kako je američki predsjednik Donald Trump odlučio i zvanično nominovati Erica Georgea Nelsona iz Texasa na funkciju ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Nelson je karijerni stariji službenik ministarstva vanjskih poslova SAD-a. Diplomatske poslove obavlja još od 1980. godine. Trenutno obnaša funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora Izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta. Služio je u brojnim diplomatskim misijama SAD-a, a tečno govori španski, njemački i italijanski jezik. Obrazovanje je stekao na Univerzitetu u Teksasu.