{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nove snježne padavine, novi problemi na putevima u RS

S
12.2.2012. u 13:45
0
0
Nove snježne padavine, novi problemi na putevima u RS
0
Nove snježne padavine, novi problemi na putevima u RS
Nove obilne snježne padavine u istočnom i južnom dijelu Republike Srpske stvorile su dodatni problem, kao i jak vjetar u pojedinim područjima koji stvara teškoće u saobraćaju na putevima koji su prethodnih dana raščišćeni, rekao je danas šef Tima Vlade RS za koordinaciju i praćenje stanja u ugroženim opštinama Anton Kasipović.
"Sva raspoloživa mehanizacija za čišćenje snijega na terenu je i nastojimo da putne pravce držimo otvorenim koliko je moguće, makar jednom kolovoznom trakom", rekao je Kasipović novinarima nakon sjednice Tima.

On je dodao da ni danas ekipe Helikopterskog servisa RS nisu mogle biti angažovane zbog vremenskih okolnosti, ali da prognoze za naredni period pokazuju da će se od sutra vjerovatno moći letjeti.

"Posebna su zaduženja za Ministarstvo zdravlja, ali i ostala ministarstva, da se napravi detaljan plan korišćenja ovog servisa za dalje snabdijevanje medicinskih ustanova. Za sada u svim zdravstvenim ustanovama ima grijanja, medicinskih gasova za određene intervencije, dovoljno doza krvi za hitne slučajeve, kao i zalihe lijekova", naveo je Kasipović.

On je naglasio da je podijeljeno 80 posto penzija, te da se nada da će sutra podjela biti kompletna.

Kasipović je rekao da će Tim sutra razmotriti situaciju vezanu za rad škola. "Trenutno smo najbliži stavu da cijela iduća sedmica bude neradna, ali konačna odluka biće donesena sutra, kao i o tome kako će nastava biti nadoknađena", kaže šef Tima Vlade RS za koordinaciju i praćenje stanja u ugroženim opštinama.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo rekao je da je beskućnik Anto Ristanović iz sela Malešići, opština Zvornik, jutros preminuo od posljedica smrzavanja.

On je ponovio da je tokom noći došlo do novih snježnih padavina, i to oko 50 centimetara na području Kalinovika, od 40 do 50 centimetara na području Čajniča, a do 50 centimetara u Foči.

"Na romanijskom prostoru, te prostoru Nevesinja i Gacka palo je do 30 centimetara, a u Berkovićima nešto malo više. U ostalim područjima Srpske visina novog snježnog pokrivača kreće se od pet do 25 centimetara", naveo je Čađo.

On je naglasio da na području Berkovića i Kupresa puše snažan vjetar koji stvara nanose zbog kojih mehanizacija ne uspijeva da drži sve putne pravce prohodnim.

"Trenutno su u prekidu putni pravci Nevesinje - Gacko, Gacko - Tjentište i Dobro Polje - Miljevina. Mehanizacija je od jutros koncentrisana na ovim pravcima da se putevi učine ponovo prohodnima. Nije problem samo novi snijeg, već i lavine", rekao je Čađo.

On je naglasio da u Nevesinju postoje zahtjevi za intervencijom u vezi sa tri lica, ali da to nisu hitni slučajevi, te da je Helikopterski servis u pripravnosti i da će se angažovati kada vrijeme dozvoli.

Čađo je apelovao da građani na put kreću samo ako je hitno i ponovio da je zabrana za vozila preko 3,5 tone na određenim pravcima i dalje na snazi.

"I dalje se ne odvija saobraćaj prema Crnoj Gori, a otkazuju se i neke linije prema Srbiji", rekao je Čađo i dodao da se u večernjim satima najavljuje slabljenje padavina.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da je Republika Srpska uredno snabdjevena električnom energijom, ali da oko 300 domaćinstava trenutno nema struju, i to u predjelima gdje ekipe ne mogu da dođu i saniraju kvar.

On je potvrdio da je jutros remont Termoelektrane "Gacko" završen, da je u punom pogonu i u sistemu elektroenergetskog snabdijevanja električnom energijom RS.

Kovačević je naveo da postoji ogroman problem sa povećanom potrošnjom električne energije, da je do juče potrošnja bila veća za 27 posto od uobičajene, a da je taj procenat smanjen za tri posto. On je apelovao da građani smanje potrošnju električne energije i koriste alternativne izvore toplotne energije.

On je naglasio da trenutno neće biti restrikcija struje, ali je upozorio da bi povećanje potrošnje električne energije iznad 27 posto moglo dovesti do havarije distributivnog i prenosnog sistema.

Naredna sjednica Tima Vlade Republike Srpske za koordinaciju i praćenje stanja u ugroženim opštinama zakazana je za sutra u 9.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: