BiH
23

Nove sećije, kuhinja i dolafi u Saburinoj kući

Klix.ba
Treća i četvrta faza sanacije i restauracije stambene cjeline Saburina kuća, koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH je završena.

Prva faza sanacije Saburine kuće urađena 2013. godine, a druga 2014. godine.

Kako nam je potvrđeno iz Službe za investicije, plan i analizu Općine sanacija dijelova treće i četvrte faze koja je počela u novembru, 2015. godine je okončana prema planiranoj dinamici radova.

U sklopu treće faze urađeni su građevinsko-zanatski radovi. Saniran je ogradni ulični zid, ulazna kapija, te postavljen krov cijelom dužinom zida.

Dio četvrte faze obuhvatao je enterijerske radove. Ugrađena je nova huhinja, postavljene sećije u gornjem halvatu, maske za radijatore, te ugrađeni dolafi (zaštite za bojlere).

Za ove radove izdvojeno je oko 57.900 maraka, a izvođač radova je bila firma Neimari iz Sarajeva.

Prva faza koštala oko 75.000 maraka

Prva faza radova koja je urađena 2013. godine obuhvatala je čišćenje prostora oko kuće i unutrašnjost, obijanje starog maltera na zidovima unutar kuće, zamjenu elektroinstalacija, malterisanje unutrašnjosti, sanaciju podova i zamjenu vodovodnih instalacija u kompletnom objektu. Sanaciju prve faze stambene cjeline Saburina kuća finansirala je Općina s 75.000 KM. Općina Stari Grad je i 2012. godine s 23.000 KM finansirala izradu projektne dokumentacije za sanaciju ovog objekta.

Druga faza koštala oko 72.000 maraka

Druga faza restauracije Saburine kuće realizovana je 2014. godine, a u sklopu nje je urađena konzervacija i restauracija drvenih elemenata musandere i dekorativnih šišeta, restauracija slikane dekoracije koja je obuhvatila i restauraciju originalnih slikarija uz prozore. U prizemlju i na spratu obnovljene su tradicionalne peći s lončićima. Urađene su gromobranske instalacije, instalacije vodovoda, kanalizacije i grijanja. Postavljena su i rasvjetna tijela. Općina je za ove radove izdvojila oko 72.000 KM.