{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nove registarske tablice ne bi trebale biti skuplje

S
26.6.2009. u 20:50
0
33
Nove registarske tablice ne bi trebale biti skuplje
0
Nove registarske tablice ne bi trebale biti skuplje
Nove registarske tablice i saobraćajne dozvole koje će vlasnici vozila u Bosni i Hercegovini početi zamjenjivati sredinom septembra najvjerovatnije neće biti skuplje od postojećih cijena registracije vozila u našoj zemlji.
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) uskoro bi trebali dostaviti Vijeću ministara BiH prijedlog odluke o utvrđivanja cijena za sve dokumente potrebne za registraciju automobila.

Nakon što su tenderi za nabavku potrebne opreme i potrošnog materijala za registracije vozila završeni, u toku je uspostava jedinstvenog informacionog sistema gdje bi sve stanice a tehničku ispravnost vozila bile uvezane.

Kako pojašnjava Dario Bušić, šef Odsjeka za drumski i željeznički transport u nadležnom ministarstvu, novi sistem olakšat će i ubrzati vozačima cijeli proces registracije automobila, a vlasnici vozila će umjesto saobraćajnih vozila imati vlasničke knjižice (povrdu o vlasništvu), potvrdu o registraciji vozila i stiker o tehničkoj ispravnosti.

"Informatički uvezani sistemi će omogućiti da nakon pregleda vozila, informacije o tehničkoj ispravnosti automobila isti dan budu dostupne MUP-u, a odmah poslije toga vlasnik može u nadležnom organu za registraciju preuzeti dokaz o registriranju vozila“, kazao je Bušić za Sarajevo-x.com.

Prema njegovim riječima, novi pravilnik o registraciji vozila uskoro bi trebao biti usvojen, a registracija automobila prema novom sistemu trebala bi početi 15. septembra.

U ministarstvu napominju da su potvrde, vlasničke knjižice i stikeri koji će stajati na vjetrobranu već dostavljeni od strane dobavljača, a tokom sljedećeg mjeseca trebale biti isporučene i nove registarske tablice.

Napomenuo je da će, kada počne podjela ovih dokumenata, svi vlasnici u toku godinu dana dobiti potvrdu o vlasništvu. Potvrda o registriranju će se dobiti kada u postojećoj prometnoj dozvoli budu popunjena sva mjesta predviđena za pečate, a tablice se neće morati mijenjati osim u slučaju promjene vlasništva nad vozilom. U ovom slučaju će vozila dobiti nove registarske tablice, kao i nova dokumenta za vozilo. Dakle, vlasnici vozila neće morati mijenjati postojeće tablice, dok se ne bude vršila promjena vlasništva nad vozilom.

Uvođenje novih dokumenata je propisano važećim Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, zamjena registarskih tablica proističe iz obaveza naše zemlje o usklađivanju našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije. Tako je u skladu sa evropskom praksom, predviđeno da i u našoj zemlji budu uvedene registarske tablice u čijem lijevom uglu će se nalaziti plavo polje na kojem je navedena međunarodna oznaka naše zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: