BiH
0

Nove prijave protiv bivših litvanskih rukovodilaca u Birču

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Protiv šest bivših litvanskih rukovodilaca Fabrike glinice Birač iz Zvornika i njenih povezanih preduzeća, policija Republike Srpske (RS) podnijela je Specijalnom tužilaštvu RS-a još dva izvještaja.

Direktor entitetske policije Gojko Vasić pojasnio je danas da je prva prijava podnijeta protiv četiri Litvanca za nenamjensko trošenje sredstava Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, koja su bila namijenjena Elektroliniji za dodatno zapošljavanje, u iznosu od 19,4 miliona KM.

Šteta nastala za to preduzeće je 11,3 miliona KM.

On je na vanrednoj pres-konferenciji kazao da je istragom pouzdano utvrđeno da ovaj novac nije trošen za dodatno zapošljavanje, već u neke druge svrhe, a da je s dijelom ovih sredstava riješavano pitanje grijanja koje je s gasa prevođeno na druge energente.

Druga prijava odnosi na prodaju sekundarnih sirovina, željeza, za šta su prijavljena dva državljana Litvanije, a pričinjena šteta iznosi gotovo 2,6 miliona KM.

Sekundarne sirovine su, kaže Vasić, prodate preduzećima koja imaju sjedište na prostoru Zvornika, ali naplata nije išla preko računa, već u gotovini.

Direktor policije RS nije govorio o imenima osoba koje su obuhvaćene prijavom, ističući da u ovom dijelu istrage nisu obuhvaće osobe iz RS-a koje su pomagale izvršiocima kriminalne radnje, ali da će u ostalim dijelovima istrage sigurno biti i onih koji su u Birču radili određene odgovorne poslove i mogli da znaju da se određene stvari ne realizuju kako treba.

"U krajnjem slučaju, znali su da se roba u vrijednosti od nekoliko miliona KM mjesečno izvozi, a da na račun preduzeća novac ne dolazi" dodao je Vasić.

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUPRS-a Zoran Mandić potvrdio je da je jučer u Ribniku zaplijenjeno gotovo 4,9 kilograma hašiša, a da je akcija provedena u saradnji s Federalnom upravom policije, po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.