Centralna izborna komisija
0

Nove novčane sankcije političkim strankama

FENA
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 12. i 13. sjednici 5. marta donijela šest odluka o izricanju novčanih sankcija političkim strankama zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka, a na osnovu izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja za 2006.

Bosanskopodrinjska narodna stranka kažnjena je s 1.000 KM zbog toga što nije pravilno popunila finansijski izvještaj tako što je: propustila da navede četiri općinska odbora koji egzistiraju u okviru stranke i na obrascu 3-a i 3-b nije navela jedinstvene matične brojeve fizičkih osoba, niti identifikacione brojeve pravnih osoba; nije iskazala obaveze po osnovu kratkoročnih kredita u iznosu 8.540,70 KM, nije iskazala u Finansijskom izvještaju obaveze po kratkoročnim razgraničenjima u iznosu 7.664 KM, čime je prekršila odredbe člana 11. stav 3. Zakona o finansiranju političkih stranaka i odredbe člana 10., 14., 15. i člana 23. Pravilnika o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka.

Evropska ekološka stranka E-5 kažnjena je s 1.000 KM jer nije vodila evidenciju o svojim prihodima i rashodima; jer je pozajmicu od 23.000 KM vratila njenom davaocu, a navedenu obavezu i dalje iskazuje i u poslovnim knjigama i u finansijskim izvještajima koje dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH; što nije pravilno popunila finansijski izvještaj, tako što u godišnjem finansijskom izvještaju nije navela jedinstvene matične brojeve za dvije fizičke osobe koje su stranci dale priloge od 1.500 KM i identifikacione brojeve za sedam pravnih osoba koje su stranci dale priloge od 6.650,51 KM i što je pogrešno popunila obrazac 5. Godišnjeg finansijskog izvještaja (pozajmice, krediti i dugovanja), čime je prekršila odredbe člana 11. stav 1. i 3. Zakona o finansiranju političkih stranaka, člana 14., 15. i 23. stav 1. tačka b) Pravilnika o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka.

Politička stranka HSS BiH-NHl sankcionirana je s 3.000 KM jer je primila prilog od jedne pravne osobe iznad zakonom dozvoljenog limita od 2.312 KM, čime je prekršila odredbe člana 5. stav 1. Zakona o finansiranju političkih stranaka, zbog čega joj se izriče novčana kazna 2. 500 KM i - nije pravilno popunila finansijski izvještaj tako što nije iskazala transakcioni račun, nije iskazala identifikacione brojeve pravnih osoba-donatora, nije tačno iskazala ukupne rashode stranke u odnosu na rashode nižih organizacionih dijelova, nije tačno iskazala troškove propagande i nije iskazala kratkoročnu pozajmicu i stvarni iznos neizmirenih obaveza prema dobavljačima, čime je prekršila odredbe člana 11. stav 3. Zakona o finansiranju političkih stranaka i člana 11., 15., 20., 22. i .23. Pravilnika o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka, zbog čega joj se izriče novčana kazna od 500 KM.

Liberalno demokratska stranka BiH kažnjena je s 5.000 KM jer je osigurala 14.400 KM iz dobiti od prihoda preduzeća u vlasništvu političke stranke, čija djelatnost nije vezana za kulturu ili izdavačku djelatnost, čime je prekršila odredbe člana 3. stav 2. Zakona o finansiranju političkih stranaka, zbog čega joj se izriče novčana kazna od 4.000 KM i - nije pravilno popunila godišnji finansijski izvještaj, tako što je neprivilno popunila obrazac petogodišnjeg finansijskog izvještaja, na način da nije navela podatke o datumu nastanka duga, visini rate, kao i rokove vraćanja duga, čime je prekršila odredbe člana 11. stav 3. Zakona o finansiranju političkih stranaka i člana 23. stav 1. tačka b. Pravilnika o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka, zbog čega joj se izriče novčana kazna od 1.000 KM.

Narodna bošnjačka stranka sankcionirana je sa 16.600 KM jer je primila prilog od jedne fizičke i dvije pravne osobe iznad zakonom dozvoljenog limita od 16.036 KM čime je prekršila odredbe člana 5. stav 1. Zakona o finansiranju političkih stranaka, zbog čega joj se izriče novčana kazna 16.100 KM.

Godišnji finansijski izvještaj dostavila je nakon zakonom propisanog roka i nije pravilno popunila finansijski izvještaj, tako što nije na obrascu 4-1 godišnjeg finansijskog izvještaja (režijsko-administrativni i ostali troškovi) iskazala trošak takse, a ovjeru za izbore u iznosu od 15.000 KM na obrascima troškova i što na obrascu petogodišnjeg finansijskog izvještaja nije iskazala obaveze prema dobavljačima i obaveze po osnovu plaća u iznosu od 11.433,22 KM čime je prekršila odredbe člana 11. stav 3. Zakona o finansirnju političkih stranaka, člana 20. 23, stav 1. tačka b) Pravilnika o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka, zbog čega joj se izriče novčana kazna 500 KM.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDU) kažnjena je sa 700 KM zbog toga što nije pravilno popunila finansijski izvještaj, tako što nije iskazala jedinstvene matične brojeve za sve fizičke osobe koje su stranci dale prilog, čime je prekršila odredbe člana 11, stav 3. Zakona o finansiranju političkih stranaka i člana 14. Pravilnika o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka.

Centralna izborna komisija BiH danas je zauzela stav da nije nadležna za učešće u provođenju izbora za izbor gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva ni predsjedajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva, niti za davanje stava ili mišljenja o pitanju odredbi Statuta Grada, saopćio je Ured za informiranje Centralne izborne komisije.