Od danas na snazi
809

Nove mjere u KS: Obavezna vakcinacija za osobe starije od 60 godina

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Krizni štab KS je zbog porasta broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo donio nekoliko novih epidemioloških mjera, među kojima se najviše ističe da je od sada obavezna vakcinacija za sve osobe starije od 60 godina.

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, Vlada KS donijela je danas zaključak o obaveznoj vakcinaciji trećom tzv. booster dozom vakcine protiv covida-19 starijih osoba i njegovatelja u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih, kao i populacije starije od 60 godina te osoba s udruženim komorbiditetima u Kantonu Sarajevo.

Naložena je također obavezna vakcinacija protiv covida-19, zdravstvenog kadra koji dolazi u kontakt s pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama KS. Za provođenje ove naredbe odgovorni su menadžmenti i krizni štabovi ustanova.

Zbog novonastale epidemiološke situacije Vlada je danas naložila Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da do daljnjeg obustavi sve planirane ekskurzije učenika.

Doneseno je još nekoliko preporuka i naredbi, na prijedlog Kriznog štaba, u cilju suzbijanja širenja virusa i zaštite zdravlja stanovništva.

Data je preporuka da se primjenjuju VTP pravila (vakcinisan/testiran/prebolio), uz prilaganje važećih potvrda, u svim tržnim centrima, skijalištima, kinima, ugostiteljskim objektima, kao i svim drugim zatvorenim prostorima kao mjestima masovnog okupljanja, te hotelima, hostelima i svim ostalim smještajnim kapacitetima u Kantonu Sarajevo. Ukoliko posjetitelj/gost ne posjeduje jednu od VTP potvrda, objekti mogu obezbijediti brzo antigen testiranje, navedeno je u zaključku.

Nalaže se i formiranje tima za komunikaciju radi bržeg i efikasnijeg bolničkog smještaja oboljelih od covida-19, a u čijem sastavu će biti predstavnici Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Hitne medicinske pomoći te Ministarstva zdravstva. Ovaj tim će se formirati odmah, a njime će rukovoditi mr. sci. dr. Meliha Čengić Hadžović.

Također se nalaže otvaranje opservacijskog tima u Općoj bolnici, s obzirom na to da je u ovoj ustanovi najavljen početak PCR testiranja od danas, 6. januara 2022. godine.

Menadžmentima zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo nalaže se provođenje stroge kontrole propisivanja antibiotske terapije kod virusnih oboljenja, a zbog povećane incidence antimikrobne rezistencije (otpornosti) kod bolesnika. Zdravstvenim ustanovama KS se nalaže da testiranje na covid-19 rade strogo po indikacijama Protokola za liječenje covida-19, od 15. septembra 2021. godine, verzija 2, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Također, preporučuje se svim zdravstvenim ustanovama KS da ne zahtijevaju PCR testove kod ambulantnih pregleda, izuzev riziko grupa-onkoloških pacijenata te hemodijaliznih i imunosupresivnih pacijenata.

Navedene mjere stupaju na snagu danas, a kontrolu nad njihovim provođenjem vršit će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS.