Pooštren oprez
1.3k

Nove mjere u BiH: Svi koji se vrate iz Njemačke, Španije i Francuske moraju u karantin

S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Od jučer je na snazi nova mjera Kriznog štaba Federacije zbog koronavirusa što podrazumijeva obaveznu karantinu za sve koji se vrate iz Njemačke, Španije ili Francuske.
Ranije je odluka o karantinu važila za osobe koje se vraćaju iz Kine, Italije, Irana ili Južne Koreje. Novom odlukom sada znači da svi oni koji se vrate iz Njemačke, Španije ili Francuske moraju 14 dana u karantin.

Ta odluka se već počela primjenjivati od sinoć, kada je grupa od 161 putnika koja je sinoć iz Berlina sletjela na Međunarodni aerodrom u Tuzli završila je u 14-dnevnoj kućnoj izolaciji.

Nakon redovnih sigurnosnih provjera, prema tvrdnjama putnika koji se nalazio na ovom letu, svim putnicima je izdato rješenje o odlasku u 14-dnevnu kućnu izolaciju. preglede putnika vrše ljekari i sanitarni inspektori koji izdaju rješenja o odlasku u 14-dnevni kućni karantin.

"Te procedure ranije su primjenjivane prema svim putnicima koji dolaze s područja Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, a od jučer se to, prema Federalnom ministarstvu zdravstva, odnosi i na osobe koje dolaze i iz Francuske, Njemačke i Španije. Cilj je praćenje daljnje epidemiološke situacije i poduzimanje mjera sprečavanja i eventualno ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane koronavirusom", rekao je za Klix.ba direktor tuzlanskog aerodroma Esed Mujačić.

Osobe kojima se izda ovo rješenje mogu se i žaliti, ali žalba ne odlaže izvršenje naredbe.

Ostaje otvoreno pitanje kako će osobe koje su zaposlene u nekoj od navedenih zemalja, a ukoliko se u narednih 14 dana moraju vratiti na posao, opravdati odsustvo.

Također, ne zna se na koji će se način nadgledati poštivanje odluke o provođenju karantina.