Novcem građana plaćani magistarski studiji uposlenika Komisije za vrijednosne papire FBiH

Piše: Er. M./Klix.ba
1.10.2018. u 15:35
115
85
Novcem građana plaćani magistarski studiji uposlenika Komisije za vrijednosne papire FBiH
115
Novcem građana plaćani magistarski studiji uposlenika Komisije za vrijednosne papire FBiH Foto: F. K./Klix.ba
Finansijski izvještaj Komisije za vrijednosne papire FBiH pokazuje svu bahatu rastrošnosti javnih subjekata u BiH. Uposlenicima ove komisije, novcem građana FBiH, plaćani su magistarski studiji koji nisu nužni za obavljanje poslova u ovoj federalnoj komisiji.
Iz Ureda za reviziju institucija FBiH ističu da su uvidom u dokumentaciju konstatovali da je predsjednik komisije ispunio uslove za penzionisanje, kako na osnovu godina života tako i godina radnog staža, a jedan član Komisije će do kraja 2018. godine također steći uslov za odlazak u penziju na osnovu godina starosti.

"To može dovesti u pitanje rad komisije s obzirom na to da se odluke komisije donose na osnovu kvoruma od tri člana", upozoravaju revizori.

Istek mandata nije spriječio članove komisije da, između ostalog, potroše 6.720 KM za stručno usavršavanje, 9.420 KM za telefonske usluge i 4.046 za troškove reprezentacije.

"Usluge za stručno usavršavanje za 2017. godinu iskazane su u iznosu 6.720 KM i najvećim dijelom se odnose na plaćenu školarinu za postdiplomski studij zaposlenika u iznosu od 5.900 KM, na osnovu člana 14. Pravilnika o radu, prema kojem Komisija može odobriti plaćanje za sticanje akademskog zvanja svom zaposleniku, ako to doprinosi većoj stručnosti za obavljanje poslova", piše u Izvještaju o finansijskoj reviziji.

Magisterij nije uslovObavljenom revizijom utvrđeno je da za 2017. godinu nije sačinjen Plan i program osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nije predviđen uslov posjedovanjea magistarskog postdiplomskog studija za obavljanje poslova za koje je plaćena školarina.

Troškovi plaća i ostalih primanja zaposlenih iskazani su u iznosu od 1.489.549 KM, a isti su u odnosu na prethodnu godinu veći za 124.022 KM ili 9 posto.

"Pravilnikom su definisani koeficijenti za sva radna mjesta u komisiji. Predsjedniku
komisije pripada mjesečna osnovna plata u visini pet prosječnih mjesečnih plata, dok zamjeniku pripada 4,7, a članovima komisije, kojih je prema Zakonu predviđeno troje, 4,5 prosječne plate isplaćene u Federaciji BiH", navode revizori.

Dakle, predsjedniku i članovima komisije svaki mjesec isplaćivano je više od 4.000 KM osnovne plaće, dakle plaće bez ikakvih dodataka.

Počastili se zbog odgovora na Upitnik Evropske komisijeRevizori navode da je Komisija na sjednici održanoj 16. augusta 2017. godine donijela odluku da se svim zaposlenicima za juli, august i septembar 2017. godine isplati razlika sredstava plata od 50 posto akontacije plate za juli, august i septembar 2017. godine.

"Odluka je donesena na osnovu Izvještaja o finansijskom poslovanju za period I-VI 2017. godine. Prema izvještaju su ostvarene uštede u odnosu na planirana sredstva za bruto plate s obzirom na to da nije izvršeno zaposlenje novih članova komisije kako je predviđeno Planom i povećanog obima posla za realizaciju donesenih propisa iz oblasti tržišta kapitala, primjenu Zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima i Upitnik Evropske komisije", navode revizori.

U Izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH piše da je ukupno isplaćeni iznos po ovom osnovu iznosio 85.282 KM (neto).

"Ne možemo potvrditi opravdanost navedene isplate razlike sredstava plate, s obzirom na to da su uštede ostvarene jer nije izvršeno zapošljavanje novih članova
komisije. Uvećane plate isplaćene su i predsjedniku i članovima komisije, iako su Zakonom o platama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH, definisani maksimalni iznosi istih", ističu revizori.

Najviša neto plata u Komisiji za vrijednosne papire isplaćena je u iznosu od 5.166 KM (bez uvećanja od 50 posto), a najniža u iznosu 1.104 KM. Istovremeno najviša isplaćena neto plata (s uključenom razlikom plate od 50 posto) isplaćena je u iznosu od 7.815 KM. Prosječna neto plata u 2017. godini iznosila je 3.377 KM.

"Tokom 2017. godine odobravane su i stimulacije na platu pojedinim zaposlenicima zbog povećanog obima posla, pojedinačno po zaposleniku do 10 posto, a što je predviđeno članom 10. Pravilnika o platama i drugim naknadama
koje nemaju karakter plata. Na ime ovog vida naknada tokom 2017. godine isplaćeno je 11.391 KM (neto). Sve isplate po ovom osnovu odobrio je predsjednik komisije", piše u izvještaju.

Revizorima nije prezentirana adekvatna dokumentacija kojom se potvrđuje povećan obim poslova, zbog čega se ne može potvrditi opravdanost isplata navedenih stimulacija.

Nepotpuna komisijaProsječna neto plaća isplaćena prošle godine u Komisiji za vrijednosne papire Federacije BiH iznosila je 3.377 KM. Prema podacima Ureda za reviziju institucija FBiH, u ovom subjektu isplaćena je i plaća u iznosu od čak 7.815 KM.

Ured za reviziju institucija Federacije BiH objavio je Izvještaj o finansijskoj reviziji Komisije za vrijednosne papire FBiH za 2017. godinu. Riječ je o komisiji na čijem čelu se nalazi Hasan Ćalem. Pored Ćalema, komisija ima i dva člana i to Milorada Rajlića i Mateja Živkovića.

Federalni revizori utvrdili su da je u 2017. godini komisija djelovala u nepotpunom sastavu i sastojala se od predsjednika i dva člana. Naime, prema Zakonu o Komisiji za vrijednosne papire, imenovanje članova komisije vrši predsjednik
Federacije BiH uz saglasnost oba potpredsjednika FBiH, a njihovu odluku potvrđuje Parlament FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (85)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: