15 posto od tržišne cijene
0

Novčani podsticaji za proizvodnju soje u RS-u

SRNA
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske osigurat će u ovoj godini novčane podsticaje za proizvodnju soje, na inicijativu Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, rekla je predstavnica ovog instituta Vesna Bojić.

"Minimalne površine za poljoprivredna domaćinstva su pola hektara, a novčani podsticaji kretat će se do 15 posto od tržišne cijene ove uljarice", rekla je Bojić u Srpcu na seminaru o proizvodnji merkatilne genetski nemodifikovane soje.

Ona je dodala da će stručnjaci Poljoprivrednog instituta srbačkim ratarima pružiti svu neophodnu stručnu pomoć.

U organizaciji Odjeljenja za poljoprivredu općine Srbac, više od 40 zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača ove općine prisustvovalo je seminaru o proizvodnji merkatilne genetski nemodifikovane soje.

"Ovaj seminar održan je u okviru realizacije međunarodnog projekta Dunav-soja koji je pokrenula Vlada Austrije i u koji se uključila i Vlada Republike Srpske", rekao je Srni načelnik Odjelenja za poljoprivredu općine Srbac Mićo Malbašić.

On je istakao da srbačka općtina raspolaže najkvalitetnijim oranicama za proizvodnju soje, sa čijim plasmanom ratari neće imati problema, a jedan od velikih potencijalnih kupaca je i Fabrika biodizela “Sistem ekologika“, koja je prije pet godina otvorena u srbačkom selu Sitneši.

Malbašić je dodao da je u planu održavanje još nekoliko seminara koji će biti posvećeni proizvodnji voća, povrća, hibridnog kukuruza i krmnog bilja.

On je rekao da je u planu i podizanje 60 velikih plastenika za proizvodnju ranog povrća gdje bi posao našlo 60 do 80 radnika.