CIK
0

Novčane kazne za 28 političkih partija

SRNA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Centralna izborna komisija BiH izrekla je novčane kazne za 28 političkih stranaka na osnovu ranije objavljenih izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja političkih subjekata za 2008. godinu, saopšteno je iz CIK-a.

Zbog povrede pojedinih odredaba Zakona o finansiranju političkih stranaka, Socijalistička partija i Liberalnodemokratska stranka BiH kažnjene su sa po 7.000 KM, SDA sa 6.000 KM, a Građanska demokratska stranka BiH i Stranka za BiH sa po 5.000 KM.

Partija ujedinjenih penzionera kažnjena je sa 4.500 KM, Srpska radikalna stranka Republike Srpske sa 4.000 KM, PDP sa 3.000 KM, Socijaldemokratska unija BiH sa 2.500 KM, a  HSS-NHI, Politički pokret mladih-Stranka mladih BiH, Srpska radikalna stranka "Dr Vojislav Šešelj", Stranka demokratske aktivnosti i Zavičajni socijaldemokrati - Mile Marčeta sa po 2.000 KM.

Ujedinjena hrvatska stranka prava BiH kažnjena je sa 1.500 KM, dok su sa po 1.000 KM kažnjeni BH Slobodni demokrati, Demokratska narodna zajednica BiH, Hrvatska čista stranka prava "Dr. Ante Starčević", Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, te Hrvatski kršćanski domovinski preporod.

Hrvatski pravaški blok BiH kažnjen je sa 1.000 KM, sa koliko su kažnjene i Hrvatska stranka prava Posavine, Narodna demokratska stranka, Narodna stranka Novi Grad, Nova građanska inicijativa-Kozarac, Pokret za Prnjavor, Srpski pokret obnove RS, te Stranka SPAS.