BiH
0

Novčana pomoć Općine Centar porodiljama

Klix.ba
U Općini Centar je 30. aprila 2013. godine upriličena podjela jednokratne novčane pomoći za porodilje koje su u stanju socijalne potrebe.

. U ime načelnika Općine Centar, novčanu pomoć za 13 porodilja u iznosu od po 250 KM, uručio je Mustafa Resić, savjetnik načelnika. Radi se o projektu kojeg je ove godine pokrenula Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, a za tu namjenu je u Budžetu Općine Centar izdvojeno 50.000 KM.

"Općina Centar svake godine iz svog budžeta izdvaja 480.000 KM za osobe u stanju socijalne potrebe kao i za troškove liječenje takvih osoba. Općinski načelnik Dževad Bećirević je prihvatio inicijativu da od ove godine porodilje koje nisu u radnom odnosu a ostvarile su pravo na dječiji dodatak, mogu dobiti jednokratnu pomoć od Općine Centar u iznosu od 250 KM. Također, porodilje koje rode treće dijete, bez obzira da li su u radnom odnosu ili ne, imaju pravo na 500 KM jednokratne pomoći tokom ove godine. Prema Pravilniku o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe, na osnovu kojeg se dodjeljuje pomoć porodiljama, jedan od uslova za ostvarivanje naknade za majke koje rode treće dijete jeste da ukupni mjesečni prihod porodilje ne prelazi iznos prosječne neto plate u Federaciji BiH, odnosno iznos od 817 KM", kazao je Osmo Babić, pomoćnik općinskog načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja.

Među porodiljama koje su danas primile novčanu naknadu je i Mirela Grabovica.

"Ova pomoć mi puno znači, za taj novac ću kupiti potrebne stvari za moju bebu koja ima četiri mjeseca. Prvi put primam ovakvu naknadu i zahvaljujem Općini Centar koja nam pruža veliku podršku u teškim vremenima", kazala je Grabovica.

Zahvalnost Općini i načelniku iskazala je i samohrana majka Selma Medić, koja će također tim sredstvima nabaviti opremu za njenu bebu koja ima četiri i po mjeseca.