Javni poziv
0

Novčana podrška ekološkim projektima

Sarajevo-x.com
Trebević
Trebević
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavilo je javni poziv za finansiranje i sufinansiranje rada neprofitnih organizacija i udruženja iz oblasti zaštite okoliša, a prijave se mogu poslati do 15. 12. ove godine.

Resorno ministarstvo podržat će organizacije koje su dosljedne ekološkim programima, koje se bave zaštitom okoliša, edukacijom i organiziranjem ekološke akcije.

"Ovo je osma godina kako ministarstvo dodjeljuje grantove ekološkim organizacijima putem javnog poziva. Novčana podrška, zavisno od projekta, iznosi i do 10.000 KM. Svake godine dobijemo oko 30 aplikacija, od kojih komisija izabere najbolje i najkvalitetnije“, objasnila je Zijada Krvavac, pomoćnica ministra.

Komisija za ocjenu i odabir projekata iz oblasti zaštite okoliša sastavljena je od predstavnika kantonalnog i federalnog ministarstva za zaštitu okoliša, Regionalnog centra za okoliš za Centralnu i Istočnu Evropu (Ured u Sarajevu), NVO Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo i predstavnika medija.

Ove godine, grant su dobili udruženja: Pokret gorana Sarajevo za projekat "Školsko dvorište u funkciji razvoja ekološke svijesti kod mladih“, Ornitološko društvo "Naše ptice“ za projekat "Prijatelj ptica“, Fondeko - "Izdavanje naučno-popularne revije o prirodi, čovjeku i ekologiji“, Planinarski savez Kantona Sarajevo - "Vratimo Trebević Sarajlijama“, Udruženje "Behart“- "Ptici ću vratiti pjesmu“, Udruženje PDS "Lisin“- "Čist i zdrav okoliš“, Green Art - "Oni bojama signaliziraju“, Udruženje Yeti - "Mala škola ekologije o zaštićenim područjima Kantona Sarajevo“.

Projekti koji imaju komercijalni, isključivo naučnoistraživački karakter i koji su napravljeni samo u korist članova organizacije neće biti razmatrani.