BiH
5

Novalić: Zvanično stečeni svi uslovi za otpočinjanje procesa granskog pregovaranja

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U zgradi Vlade Federacije BiH održan je sastanak u povodu otvaranja pregovora u vezi s kolektivnim granskim ugovorima. Nakon sastanka rečeno je kako su konačno stečeni svi uslovi za otpočinjanje procesa pregovora koji će započeti 9. i 10. juna ove godine.

Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenik premijera, federalnog ministra rada i socijalne politike Vesko Drljača i federalni ministar pravde Mate Jozić s predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH na čelu s predsjednikom sindikata Salihom Kruščicom.

Iz Vlade FBiH ističu da će procesa pregovora početi 9. i 10. juna ove godine te da se generalno ide u dobrom pravcu.

Prije ovog sastanka održan je sastanak o istoj temi s direktorima i ovlaštenim predstavnicima javnih kompanija, odnosno privrednih društava u kojima je Vlada FBiH većinski vlasnik, osnivač ili suosnivač.

Predsjednik Vlade FBiH kazao je kako su zvanično stečeni svi uslovi za otpočinjanje procesa granskog pregovaranja te dodao da izvršna vlast ne opstruira pregovore.

"Ovo je početak posljednje faze koja treba staviti tačku na ono što se zove radnopravno zakonodavstvo", rekao je Novalić te dodao kao se na obje noge staje sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom.

Ministar Vesko Drljača podsjetio je da će Vlada FBiH potpisivati one ugovore za koje je nadležna prema Ustavu FBiH, odnosno u slučaju privrednih društava u kojim je Vlada FBiH većinski vlasnik, osnivač ili suosnivač.

"Zajedno s vladama kantona će se pregovarati i potpisati granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti državne službe", poručio je Drljača.

Kruščica iz Samostalnog sindikata kazao je da se pregovori vode na osnovu Zakona o radu i drugih akata.

"Veoma bitna stvar je da će tu biti i kantoni i gradovi i općine. Mi smo u 11. mjesecu 2015. godine uputili naš prijedlog i nadamo se da ćemo naša prava zaštititi. Zamolio bih vlade da to uradimo u dobroj mjeri. Nadam se da ćemo doći do kraja", istakao je Kruščica.

Ispred javnih kompanija prisutnim se obratio generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović koji je istakao da u sedam različitih kompanija postoje različiti pristupi kako uprava, tako i sindikata.

"Negdje će se ići na pregovaranje, odnosno na potpisivanje kolektivnih, a negdje i na potpisivanje pojedinačnih ugovora. Mi kao predstavnici kompanija zaduženi smo da napravimo prve kontakte sa sindikatima i da im saopćimo koje su ključne odredbe o kojim bi trebali razgovarati kada je riječ o potpisivanju novih kolektivnih ugovora", zaključio je Zaimović.