Oštre kritike
91

Novalić: Zastupnici ne dolaze na sjednice, danas ih 12 nije došlo, to je nedopustivo

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Današnja sjednica Zastupničkog doma dokazuje da ni najbolja vlada ne može raditi svoj posao bez odgovorne parlamentarne većine. Neprihvatljiva je situacija u kojoj je odbijen izvještaj o radu vlade, usvajanje koje je trebalo biti puka formalnost, zbog toga što sjednici nije prisustvovalo 12 poslanika koalicije – izjavio je za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Komentirajući činjenicu da na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije bilo dovoljno glasova za usvajanje prošlogodišnjeg izvještaja o radu Vlade, Novalić je kazao da ne prihvaća objašnjenja pojedinaca da nisu adekvatno obaviješteni o nastavku redovne sjednice. Premijer podsjeća da je za danas zakazana i tematska sjednica o izuzetno bitnom problemu iseljavanja stanovništva i da bi u radu o toj temi trebali učestvovati svi poslanici bez izuzetka.

"Nažalost, sve učestalija postaje praksa da poslanici ignorišu tematske sjednice kao "manje bitne". One nisu manje bitne. One su posvećene problemima građana Federacije i poslanici svojim nedolaskom pokazuju da ih problemi građana ne zanimaju. Tražit ću od šefova klubova poslanika da se pozabave razlozima odsustva sa današnje sjednice. Danas nije usvojen izvještaj o radu vlade, a sutra kao žrtva nesavjesnog rada poslanika mogu pasti bitni reformski zakoni. To ne smijemo dopustiti, jer se plašim da bi to moglo imati nesagledive posljedice za reformske procese naše zemlje", ustvrdio je premijer Fadil Novalić u izjavi za Fenu.