Sjednica Vlade FBiH
1.1k

Novalić: Za uvođenje dodatka borcima potrebno dodatnih 770 miliona KM, to bi bio udar na FBiH

Piše: I. Č.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vlada FBiH održala je danas redovnu sjednicu u Sarajevu na kojoj se raspravljalo o rješavanju pitanja boračke populacije. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević su nakon sjednice poručili da je većina zathjeva boraca već u parlamentarnoj proceduri, ali da bi uvođenje dodatka borcima bio udar na cijelu Federaciju BiH.

Novalić je istakao da je Vlada Federacije BiH održala tehničku sjednicu vezanu za boračku populaciju, dodavši da mnoge odluke Vlada ne može sama donijeti bez konsulatacije sa građanima.

"Neophodno je odrediti koliko bi ta sredstva iznosila. U Federaciji BiH se 570 miliona KM trenutno iznosi za boračke kategorije, a ispunjavanjem njihovih zahtjeva bilo bi neophodno izdvojiti dodatnih 770 miliona KM", kazao je Novalić.

Istakao je da misli da javnost to treba da zna, jer je je to naprosto toliko veliko da bi se odrazilo na sve tokove u Federaciji BiH.

"Zato će Vlada zatražiti stav svih građana", rekao je Novalić.

Dodao je da misli da je vrlo važno da riješe reprezentativnosti boraca.

"Danas u Ferderaciji postoji 1601 udružuenje. Po ustavu međunarodne konvencije im je to dozvoljeno i mi to moramo poštovati", naveo je Novalić, dodavši da nastoje da odrede ona udruženja koja mogu razgovarati sa Vladom FBiH.

"Posebno je bitno uspostavljanje registra. Zakon koji se budi osnivanje registra je također u parlamentarnoj proceduru", napoemnuo je Novalić.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH podržava poticanje zapošljavanja demobilisanih boraca.

"Borci ne smiju biti socijalni slučajevi", poručio je Novalić.

Nakon sjednice istaknuto je također da je 10 milijardi do sada izdvojeno za boračke naknade, što je najviše u regionu...

Ministar Salko Bukvarević je rekao da je glavni zaključak sa današnje sjednice da je većina zahtjeva koje su prezentovali borci već u proceduri.

"Neophodno je uspostaviti jedinstven registar boraca. Također je neophodno smanjenje broja postojećih udruženja i povećanja reprezentativnosti broja boračkih udruženja. Vjerujemo da borci nisu bili pravovremeno informisani o tome da su ovi zahtjevi već u proceduri u Parlamentu", poručio je Bukvarević.

Dodao je da kad je riječ o finansijskim sredstvima Vlada je postigla sporazum za potrebe boraca i tih sredstava ne može biti više nego što ih je predviđeno.

"Borački dodatak je nerealan, uvođenje dodatka bio bi udar na budžet čitave Federacije BiH", poručio je Bukvarević.

Istakao je da Vlada FBiH radi sve da položaj boraca bude bolji, u skladu sa raspoloživim rješenjima.

"Rješavanje boračkih pitanje ne može ugroziti Bosnu i Hercegovinu. Borci trebaju da odrede svoje predstavnike da pregovoramo", naveo je ministar, dodavši da Vlada usvaja informaciju o poduzetim aktivnostima glede pitanja boraca.

"Usvajanjem jedinstvenog registra boraca bi se osigurao i registar podataka svih oblika pomoći", rekao je Bukvarević.

Dodao je da će Vlada FBiH uputiti prijedlog o zakona u proceduru o boračkim udruženjima.

Podsjećamo, grupa demobiliziranih boraca prije 13 dana pješke je iz Tuzlanskog kantona došla pred zgradu Federalne vlade gdje traže usvajanje i objavu jedinstvenog registra boraca, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja boračkih udruženja te besplatno liječenje.