Dužnički optimizam
52

Novalić: Za očuvanje radnih mjesta izdvajamo 40 posto, pravosuđe najlošije funkcionira

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, izjavio je da će od paketa zaduženja od 90 miliona KM ukupno 40 posto biti izdvojeno za očuvanje radnih mjesta, te da se Federacija BiH mora vratiti reformskim procesima, naročito pravosuđa zbog kojeg "buja kriminal i korupcija".

Vlada FBiH danas je donijela Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, za čiju je provedbu u federalnom budžetu osigurano 90.000.000 KM i raspoređena na razdjele resornih ministarstava.

"Mogu da kažem da je ovo jedna u nizu mjera. Kad se sabere 90 miliona iz zakona o koroni... kad se uzme ovih 100 miliona, već smo na 410 miliona KM", kazao je Novalić.

Napominje da banke reagiraju pozitivnije na akciju predstavnika federalne vlasti.

"Nije ovo zadnja mjera. Mi posmatramo kada dolazi do depresije u ekonomskom životu i tada unosimo optimizam, unosimo sredstva", rekao je premijer Novalić.

Upozorio je kako su tokom pandemije turizam i hotelijerstvo pali dramatično, čak 71 posto.

"Industrija je u krizi zato što ne postoji potražnja na zapadu... Sad subvencioniramo izvoz nekih proizvoda. U nekim granama će se pojaviti viškovi", istakao je.

Plan je, prema njegovim riječima, da se do Nove godine u Federaciji BiH broj zaposlenih poveća tako da bude manjka 13 hiljada radnih mjesta.

Kad je riječ o kreditiranju, Novalić je kazao da svi traže da se BiH vrati reformskim procesima.

"Najgore funkcionira pravosuđe, buja korupcija i kriminal. Niko nema druge uvjete osim da se vratimo reformskim procesima", zaključio je Novalić.