Usvojeni poticaji
283

Novalić: Vraća se optimizam u rad Vlade, nudim da se do kraja mandata ne bavimo imenovanjima

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon današnje hitne sjednice Vlade Federacije BiH održane u Mostaru medijima se obratio premijer Fadil Novalić. Kazao je kako se vratio optimizam u rad Vlade FBiH te kako je usvojena Odluka o izmirenju neisplaćenih poticaja od jedanaest i po miliona KM.

"Ponovo smo krenuli, imali smo hitnu sjednicu Vlade FBiH na koju sam ja kao premijer stavio najvažnije tačke koje bi mogle imati štetu po Federaciju. U to se potpuno uklapa da Rusima moramo vratiti dug, da ne ugrožavamo plin, uklapaju se i kategorije kojima smo zaista dužni proslijediti budžetski novac kao što su poljoprivrednici, jer ide sjetva. Drugo, stavili smo na dnevni red i sve što je vezano za mlade, jer to zaista ne možemo odgađati", kazao je u uvodu Novalić.

On je izrazio i žaljenje što nije usvojena odluka o transferu deset miliona KM iz budžeta za stanove za mlade bračne parove.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Nije prošla ni tačka o zatvaranju kolektivnih centara, mislimo da je to kategorija stanovništva koja više ne zaslužuje da bude u takvim uslovima dvadesetak godina poslije rata. Ipak, na određeni način se stvar odledila i poslije ovoga imamo konsultacije za dva zamjenika premijera, gdje ja široko držim otvorena vrata da se radi. Već imaju 164 tačke za sjednice Vlade i nudim stalni rad i zasjedanje Vlade, odnosno redovnu sjednicu koja bi mogla biti u četvrtak", kazao je Novalić.

Ponovio je da se vraća optimizam u rad Vlade koji je, kako je rekao, ni zbog čega bio prekinut.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Ja sam spreman ponuditi da se do kraja mandata uopće ne bavimo imenovanjima. Ostavit ćemo to po strani, hajde da se bavimo problemima građana, a ne imenovanjima pojedinih ljudi na neka mjesta. Pozivam ministre i upozoravam ih da su dužni raditi, da su položili zakletvu da rješavaju probleme građana, a ne da slijede uputstva šefova stranaka", izjavio je Novalić.